Jak zrobić udka kurczaka zapiekane z porem i marchewką?
Potrawy z kurczaka bardzo często goszczą na naszych stołach, dlatego aby nam nie spowszedniały, musimy trochę je urozmaicać, dodając różne kompozycje przypraw i warzyw.
- • 5 wytrybowanych udek z kurczaka
- • 1 por
- • 2 marchewki
- • 1 cebula
- • Na marynatę:
- • 1 łyżeczka musztardy
- • 2 łyżki keczupu
- • 2 ząbki czosnku
- • 1 łyżka przyprawy słodko kwaśnej chili TaoTao
- • sok z 1/2 cutryny
- • kilka kropli sosu sojowego
- • 1 łyżeczka soli
- • papryka ostra i słodka
- • pieprz
- • oregano
- • 2 łyżki oliwy z oliwek

Mięso z udek kurczaka umyj, oddziel od kości i pozostaw na chwilę,aby obciekło z wody. W naczyniu przygotuj marynatę, dodając 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę keczupu, 1 łyżeczkę musztardy, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżkę sosu słodko kwaśnego chili TaoTao, kilka kropli sosu sojowego, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 cebulę pokrojoną w piórka, 1 łyżeczkę soli i do smaku pieprz, oregano, paprykę ostrą i słodką. Wszystko wymieszać.

Do marynaty włożyć udka kurczaka, wymieszać, przykryć naczynie i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

1 pora i 2 marchewki, oczyścić, obrać, wypłukać i pokroić w drobniutkie słupki.

Pora i marchewkę wyłożyć na spód brytfanny, następnie położyć na to zapeklowane udka kurczaka i wstawić na godzinę do nagrzanego piekarnika (180 st. C).

Przez około 40 minut pieczenia brytfanna powinna być przykryta, aby mięso dusiło się w sosie i zmiękło. Pod koniec pieczenia, tzn. na około 20 minut zdjąć przykrywkę i włączyć górną grzałkę piekarnika, aby mięso ładnie zarumienić.

Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 14:05:32
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 15:13:39
Ostatnio zmieniony: 2013-01-18 20:16:49
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:18:23
Dodaj komentarz