Jak zrobić tanie studenckie danie?
Student to osoba, która nie zawsze może sobie pozwolić na wykwintne i wyrafinowane obiady. Często w związku z tym musi wykrzesać z siebie minimalne pokłady fantazji inwencji twórczej, aby wykonać danie sycące i tanie. Takim właśnie jest moje autorskie danie - Patelnia Studenta. I nie jest to obiad typu "połóż bułkę na chleb i smacznego", ale coś, co może posmakować niejednemu głodomorowi:)
- • 1 pomidor
- • 3 ząbki czosnku
- • Majeranek
- • 250g mięsa mielonego
- • 1 bułka
- • 1 puszka kukurydzy
- • Pieprz i sól do smaku
W pierwszej kolejności udajemy się do sklepu po potrzebne produkty. W kieszeni potrzebne jest nie więcej niż 10-12 zł.
W pierwszej kolejności należy na rozgrzaną patelnie wyłożyć mięso mielone i na niewielkim ogniu podsmażać, aby puściło tłuszcz i wodę. W międzyczasie można pokroić w paski pomidora i obrać czosnek. Gdy mięso będzie już lekko podsmażone (kolor różowawy przechodzący w biały) dodajemy pokrojonego pomidora i jeżeli to możliwe wyciskamy czosnek na mięso z pomidorami. Jeżeli nie posiadamy wyciskarki równie dobrze czosnek może zostać pokrojony w cienkie paski i dodany do pomidora z mięsem.
Gdy pomidory przejdą w rzadką konsystencje dodajemy uprzednio odcedzoną kukurydzę. Tutaj ilość zależy już od gustu kucharza. Po dodaniu kukurydzy dodajemy 2 szczypty majeranku.Na wolnym ogniu wszystko podsmażamy ok. 10 minut, sprawdzając oczywiście czy mięso jest dobre.
Gdy uznamy, że nasza potrawa ma odpowiedni smak i aromat szykujemy nakrycie. W tym momencie można wykorzystać bułkę w dwojaki sposób - nakładając danie prosto na pieczywo lub nakładając danie na talerz i używać bułki do zagryzania.
Elementem dodatkowym mogą być tutaj liście rukoli, ułożone na samym szczycie potrawy.
Potrawa jest gotowa. Należy podawać i spożywać na gorąco. Smacznego:)
Uwagi i spostrzeżenia
- •Ze względu na to, że mięso mielone samo w sobie jest zazwyczaj słone należy uważać na dodawanie soli
- •W tym przepisie nie został zawarty olej, gdyż tłuszcz wykorzystany jest z mielonego mięsa
Dodaj komentarz