Jak zrobić tanie studenckie danie?

Student to osoba, która nie zawsze może sobie pozwolić na wykwintne i wyrafinowane obiady. Często w związku z tym musi wykrzesać z siebie minimalne pokłady fantazji inwencji twórczej, aby wykonać danie sycące i tanie. Takim właśnie jest moje autorskie danie - Patelnia Studenta. I nie jest to obiad typu "połóż bułkę na chleb i smacznego", ale coś, co może posmakować niejednemu głodomorowi:)

  • 1 pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • Majeranek
  • 250g mięsa mielonego
  • 1 bułka
  • 1 puszka kukurydzy
  • Pieprz i sól do smaku
1

W pierwszej kolejności udajemy się do sklepu po potrzebne produkty. W kieszeni potrzebne jest nie więcej niż 10-12 zł.


2

W pierwszej kolejności należy na rozgrzaną patelnie wyłożyć mięso mielone i na niewielkim ogniu podsmażać, aby puściło tłuszcz i wodę. W międzyczasie można pokroić w paski pomidora i obrać czosnek. Gdy mięso będzie już lekko podsmażone (kolor różowawy przechodzący w biały) dodajemy pokrojonego pomidora i jeżeli to możliwe wyciskamy czosnek na mięso z pomidorami. Jeżeli nie posiadamy wyciskarki równie dobrze czosnek może zostać pokrojony w cienkie paski i dodany do pomidora z mięsem.


3

Gdy pomidory przejdą w rzadką konsystencje dodajemy uprzednio odcedzoną kukurydzę. Tutaj ilość zależy już od gustu kucharza. Po dodaniu kukurydzy dodajemy 2 szczypty majeranku.Na wolnym ogniu wszystko podsmażamy ok. 10 minut, sprawdzając oczywiście czy mięso jest dobre.


4

Gdy uznamy, że nasza potrawa ma odpowiedni smak i aromat szykujemy nakrycie. W tym momencie można wykorzystać bułkę w dwojaki sposób - nakładając danie prosto na pieczywo lub nakładając danie na talerz i używać bułki do zagryzania.
Elementem dodatkowym mogą być tutaj liście rukoli, ułożone na samym szczycie potrawy.


5

Potrawa jest gotowa. Należy podawać i spożywać na gorąco. Smacznego:)


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Ze względu na to, że mięso mielone samo w sobie jest zazwyczaj słone należy uważać na dodawanie soli

  • W tym przepisie nie został zawarty olej, gdyż tłuszcz wykorzystany jest z mielonego mięsa


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 05.02.2013

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj