Jak zrobić szybkie i przepyszne racuchy z jabłkiem?
Przepis jest prosty do zapamiętania bo prawie wszystkiego używamy po 2 jednostki. Jedynie jabłka mnożymy razy dwa, zaś proszek do pieczenia (aby były pulchne) dzielimy na dwa.
- • 4 jabłka średniej wielkości (jeśli lubimy dużo jabłek w racuchach)
- • 2 szklanki mąki
- • 2 szklanki mleka
- • 2 czubate łyżki cukru
- • łyżeczka proszku do pieczenia
- • 2 jajka
1
Wyrabiamy ciasto: mieszamy jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Możemy dodać 2-3 krople aromatu jeśli tylko go lubicie.
2
Następnie obieramy jabłka i kroimy w małe (max. 3cm) i dość cienkie (około 0,5cm) plasterki.
Wrzucamy je do wyrobionego wcześniej ciasta.
3
Podgrzewamy patelnię najlepiej teflonową, gdyż nie trzeba przy jej użyciu smażyć na oleju.
I smażymy racuchy (wielkości ok 10cmx10cm - lub jakie kto woli) na średnim ogniu, około minuty z każdej strony.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Dodaj komentarz