Jak zrobić szybki tort urodzinowy?

Urodziny dziecka bez tortu? Trudno to sobie wyobrazić. Nasza pociecha jest zachwycona, jak widzi etap "tworzenia" tortu. Czuje się przy tym ważna, kochana, bo mama właśnie dla niej robi tort urodzinowy.Często brakuje nam czasu, niekiedy umiejętności kulinarnych. Można wybrnąć z tego kłopotu, łatwym sposobem przygotowując tort.

  • Składniki: gotowy okrągły biszkopt, 2 opakowania 36% śmietany (łącznie 500 ml), 4 opakowania "mix - śmietana", około 5 łyżek cukru pudru, ewentualnie gotowe dekoracje do tortu.
1

Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę i wsypujemy mix do ubijania śmietany oraz cukier puder.


2

Miksujemy około 5 minut, aż do uzyskania bitej śmietany.


3

Na wcześniej pokrojony biszkopt (na 3-4 blaty), nakładamy bitą śmietanę. Dekorujemy wg. uznania, za pomocą szprycy do dekoracji tortu lub gotowych dekoracji do tortu.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Można do ubitej śmietany dodać kakao - to będzie tort kakaowy, kawy - kawowy, truskawki - truskawkowy. Ważne, by nie ubijać śmietany zbyt długo, bo powstanie masło! Tort przed podaniem schłodzić w lodówce! Ilość cukru zależy od tego, jak bardzo ma być słodki tort, jeżeli bardzo słodki - to dodajemy więcej cukru. Blaty można nawilżyć wodą zmieszana z sokiem cytrynowym.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 12.07.2012

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj