Jak zrobić szybką konfiturę z jeżyn lub malin?
To prosty i szybki przepis dla tych którzy nie mają czasu na stanie zbyt długo nad konfiturami. Efekt końcowy jest wyśmienity.
- • Składniki konfitury:
- • - 1 kg przebranych, umytych owoców (malin lub jeżyn)
- • - 500 g cukru żelującego 2:1
Jeżyny/Maliny należy umyć, usunąć z nich wszelkie listki po czym osuszyć. Gdy już wyschną należy je rozgnieść ( Warto owoce rozgniatać na drobnym sitku, wtedy pozbędziemy się pestek. Można je również zmiksować blenderem i tak uzyskany mus przetrzeć przez drobne sito ).
Do przygotowanych owoców wsypujemy cukier żelujący 2:1. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Od zawrzenia gotujemy całość 3 minuty cały czas mieszając.
Następnie zdejmujemy z ognia gotową konfiturę, gorącą napełniamy słoiki, szczelnie je zakręcamy i odwracamy do góry dnem by dobrze zakrętki dobrze "złapały".
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 15:06:47
Ostatnio zmieniony: 2013-02-04 17:57:09
Dodaj komentarz