Jak zrobić szybką konfiturę z jeżyn lub malin?

To prosty i szybki przepis dla tych którzy nie mają czasu na stanie zbyt długo nad konfiturami. Efekt końcowy jest wyśmienity.

  • Składniki konfitury:
  • - 1 kg przebranych, umytych owoców (malin lub jeżyn)
  • - 500 g cukru żelującego 2:1
1

Jeżyny/Maliny należy umyć, usunąć z nich wszelkie listki po czym osuszyć. Gdy już wyschną należy je rozgnieść ( Warto owoce rozgniatać na drobnym sitku, wtedy pozbędziemy się pestek. Można je również zmiksować blenderem i tak uzyskany mus przetrzeć przez drobne sito ).


2

Do przygotowanych owoców wsypujemy cukier żelujący 2:1. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Od zawrzenia gotujemy całość 3 minuty cały czas mieszając.


3

Następnie zdejmujemy z ognia gotową konfiturę, gorącą napełniamy słoiki, szczelnie je zakręcamy i odwracamy do góry dnem by dobrze zakrętki dobrze "złapały".


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 08.09.2012

Komentarze

Samo zdrowie:)super:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 15:06:47

Pychota. Jak przyjdzie lato, to wypróbuję.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-04 17:57:09

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj