Jak zrobić szarlotkę z bakaliami?

Szarlotka to tradycyjne polskie danie. Przedstawiam zatem przepis na ów specjał:-) To stosunkowo prosty w przygotowaniu placek, więc dobrze by było, żeby każda pani/pan domu wiedziała/wiedział, jak zrobić szarlotkę.

  • Około 20 do 25 sztuk średnich jabłek
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ op. proszku do pieczenia
  • szczypta cukru waniliowego
  • kostka margaryny, np. Palma bądź Kasia
  • cynamon
  • bakalie (orzechy, rodzynki, suszone morele itp.)
1

Ciasto:
Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajka.
Masło zetrzeć na grubej tarce i wrzucić do pozostałych składników.
Dokładnie wymieszać ręką.
Ciasto podzielić na dwie części - jedną mniejszą, druga większą i włożyć do osobnych woreczków foliowych.
Odstawić do zamrażalnika na około 30-40 minut.


2

  1. W tym czasie jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i odsączyć sok.
    2. Po upływie określonego czasu wyciągnąć większą porcję ciasta i rozłożyć je na brytfannie.
    3. Na ułożone ciasto wyłożyć jabłka.
    4. Wcisnąć w ciasto bakalie (ilość i rodzaj pozostawiam w gestii osoby piekącej).


3

  1. Posyp cynamonem
    6. Wyciągnij drugą, mniejszą część ciasta z zamrażalnika i za pomocą tarki (tej grubszej części) zetrzyj je bezpośrednio nad plackiem, aby od razu położyło się na jabłkach.
    7. Ustaw temperaturę 175 stopni i do nagrzanego piekarnika wstaw brytfannę z plackiem.
    8. Piec na tzw. termoobiegu przez około 50 minut.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 09.11.2010

Komentarze

Uwielbiam bakalie pod każdą postacią.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-26 16:52:14

Ciekawy przepis, uwielbiam jak w tym cieście do jabłek dodaje się bardzo dużą ilość cynamonu :) W okresie zimowym mam manię jedzenia szarlotki na ciepło z lodami waniliowymi. Ostatnio jadałam tą pyszność w jednej klimatycznej, krakowskiej restauracji Le Scandale. Nie ma nic przyjemniejszego niż taki ciepły deser w zimowe popołudnie.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-16 11:32:29

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj