Jak zrobić szarlotkę z bakaliami?
Szarlotka to tradycyjne polskie danie. Przedstawiam zatem przepis na ów specjał:-) To stosunkowo prosty w przygotowaniu placek, więc dobrze by było, żeby każda pani/pan domu wiedziała/wiedział, jak zrobić szarlotkę.
- • Około 20 do 25 sztuk średnich jabłek
- • 3 szklanki mąki
- • 2 jajka
- • 1 szklanka cukru
- • ½ op. proszku do pieczenia
- • szczypta cukru waniliowego
- • kostka margaryny, np. Palma bądź Kasia
- • cynamon
- • bakalie (orzechy, rodzynki, suszone morele itp.)
1
Ciasto:
Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajka.
Masło zetrzeć na grubej tarce i wrzucić do pozostałych składników.
Dokładnie wymieszać ręką.
Ciasto podzielić na dwie części - jedną mniejszą, druga większą i włożyć do osobnych woreczków foliowych.
Odstawić do zamrażalnika na około 30-40 minut.
2
- •W tym czasie jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i odsączyć sok.
2. Po upływie określonego czasu wyciągnąć większą porcję ciasta i rozłożyć je na brytfannie.
3. Na ułożone ciasto wyłożyć jabłka.
4. Wcisnąć w ciasto bakalie (ilość i rodzaj pozostawiam w gestii osoby piekącej).
3
- •Posyp cynamonem
6. Wyciągnij drugą, mniejszą część ciasta z zamrażalnika i za pomocą tarki (tej grubszej części) zetrzyj je bezpośrednio nad plackiem, aby od razu położyło się na jabłkach.
7. Ustaw temperaturę 175 stopni i do nagrzanego piekarnika wstaw brytfannę z plackiem.
8. Piec na tzw. termoobiegu przez około 50 minut.
Komentarze
Uwielbiam bakalie pod każdą postacią.
Ostatnio zmieniony: 2011-02-26 16:52:14
Ciekawy przepis, uwielbiam jak w tym cieście do jabłek dodaje się bardzo dużą ilość cynamonu :) W okresie zimowym mam manię jedzenia szarlotki na ciepło z lodami waniliowymi. Ostatnio jadałam tą pyszność w jednej klimatycznej, krakowskiej restauracji Le Scandale. Nie ma nic przyjemniejszego niż taki ciepły deser w zimowe popołudnie.
Ostatnio zmieniony: 2011-02-16 11:32:29
Dodaj komentarz