Jak zrobić swojską kapustę kiszoną w słoikach?
Tak zrobiona kapusta to dopiero prawdziwa kapusta kiszona, bez żadnych konserwantów i przyspieszaczy. Bigos, jak również surówka z mojej kapusty smakują wyśmienicie.
- • 4 kg poszatkowanej białej kapusty
- • 600 g świeżej marchwi
- • 2 łyżka soli kamiennej (ok. 60 g)
- • słoiki na gumę i sprężynę

Kapustę poszatkuj używając specjalnego noża. Można również ją pokroić zwykłym nożem

Marchew obierz ze skórki, wypłucz i potrzyj na tarce o dużych oczkach

Do poszatkowanej kapusty dodaj potartą marchew oraz sól.

Wszystko razem wymieszaj i mocno ugniataj rękami, aż kapusta lekko siądzie i puści sok

Tak wyciśniętą kapustę stopniowo wkładaj do słoika i mocno ugniataj rękami, aż będzie wylewał się sok.

Słoik napełniony kapustą trzeba oczyścić, szczególnie jego rant.

Dokładnie ułóż gumę na rancie słoika.

Na gumę połóż przykrywkę i zaciśnij sprężyną.

Dla porównania przyniosłam słoik z kapustą kiszoną z ubiegłego roku - ten po lewej, natomiast po prawej to kapusta zrobiona w dniu dzisiejszym.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Kapusta w słoiku musi być mocno ubita.
- •Jeden dzień słoiki z kapustą trzymać w ciepłym miejscu, np. w kuchni.
- •Przechowywać w chłodnym miejscu - spiżarni, piwnicy.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-11-10 13:53:00
Ostatnio zmieniony: 2012-06-05 11:18:52
Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 09:07:47
Ostatnio zmieniony: 2010-09-30 14:51:13
Dodaj komentarz