Jak zrobić surówkę z pora i kapusty pekińskiej?
Podaję przepis na wyśmienitą, orzeźwiającą surówkę z pora i kapusty pekińskiej. Gdy zaserwuję sobie taki dodatek do drugiego dania, to nie potrzebuję już kompotu, ani soku do popicia.
- • 1 mały por
- • 1/2 kapusty pekińskiej (około 250 g pokrojonej kapusty)
- • 1 jabłko (około 100g)
- • 20 g rodzynek
- • 100 g ananasa (3 krążki)
- • 1-2 łyżek majonezu
- • 1 łyżeczka cukru
- • sól do smaku
1

Oczyść pora, przetnij go wzdłuż, następnie pokrój w drobne półksiężyce i posól szczyptą soli, aby lekko zmiękł.
2

Kapustę pekińską wypłucz, osącz i drobno pokrój.
3

Jabłko obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn o grubych oczkach.
4
Rodzynki sparz, odcedź i wystudź.
5
Wszystkie składniki wymieszaj w misce, dodaj odrobinę cukru, 1-2 łyżek majonezu i całość razem wymieszaj. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i cukrem.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
bardzo lubię dania z pora
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:59:43
Kilka razy jadłem tę surówkę, jest pyszna, a przede wszystkim nie jest papką jak inne.
Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 13:40:45
Dodaj komentarz