Jak zrobić surówkę z pora i kapusty pekińskiej?

Podaję przepis na wyśmienitą, orzeźwiającą surówkę z pora i kapusty pekińskiej. Gdy zaserwuję sobie taki dodatek do drugiego dania, to nie potrzebuję już kompotu, ani soku do popicia.

  • 1 mały por
  • 1/2 kapusty pekińskiej (około 250 g pokrojonej kapusty)
  • 1 jabłko (około 100g)
  • 20 g rodzynek
  • 100 g ananasa (3 krążki)
  • 1-2 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
1

Oczyść pora, przetnij go wzdłuż, następnie pokrój w drobne półksiężyce i posól szczyptą soli, aby lekko zmiękł.


2

Kapustę pekińską wypłucz, osącz i drobno pokrój.


3

Jabłko obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn o grubych oczkach.


4

Rodzynki sparz, odcedź i wystudź.


5

Wszystkie składniki wymieszaj w misce, dodaj odrobinę cukru, 1-2 łyżek majonezu i całość razem wymieszaj. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i cukrem.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 11.11.2010

Komentarze

bardzo lubię dania z pora

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:59:43

Kilka razy jadłem tę surówkę, jest pyszna, a przede wszystkim nie jest papką jak inne.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 13:40:45

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj