Jak zrobić sos waniliowy?

W tym przepisie pokażę jak wykonać domowej roboty sos waniliowy, który możemy wykorzystać do różnego rodzaju deserów lodowych, ciast i wiele innych smakołyków.

  • 1 szklanka mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 żółtko
1

Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka, a pozostałe mleko zagotować, dodając 3 łyżeczki cukru.


2

Gdy mleko wrze, zalać je mąką rozprowadzoną mlekiem, szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Następnie, po lekki ostudzeniu, dodać żółtko utarte z cukrem waniliowym i wszystko dobrze ubić.


3

Ochłodzony sos podawać jako dodatek do deserów owocowych, a także do galaretek lub bitej śmietany.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 11.03.2012

Komentarze

fajnie, wypróbuję

Ostatnio zmieniony: 2013-03-07 19:09:03

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj