Jak zrobić snikersa?
Przez moich znajomych placek ten jest ceniony za swój niezwykły smak.
- • Na 2 blaty ciasta:
- • 1/2 kg mąki tortowej
- • 1 kostka margaryny lub masła
- • 6 żółtek
- • 3 łyżki kwaśnej śmietany
- • 1 mały proszek do pieczenia
- • 1/2 szklanki cukru
- • 1 cukier waniliowy
- • Na masę śmietankową:
- • 600ml śmietany kremówki 30%
- • 4 płaskie łyżeczki żylantyny
- • 1 cukier waniliowy
- • 2 czubate łyżki cukru pudru
- • Na poncz:
- • 1/2 szklanki przegotowanej wody
- • 1 łyżeczka cukru
- • Polewa czekoladowa:
- • 1 czekolada mleczna
- • 2 łyżki mleka lub więcej
- • Ponadto:
- • 1 mleko skondensowane słodkie
- • 100 g orzechów włoskich

Wsyp na stolnicę 1/2 kg mąki, dodaj 1 kostkę tłuszczu, 6 żółtek, 3 łyżki kwaśnej śmietany, mały proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 1 paczkę cukru waniliowego. Wszystko razem posiekaj nożem, następnie zagnieć rękoma ciasto. Jeżeli ciasto będzie się lepiło do rąk, to dodaj więcej mąki. Ugniecione ciasto podziel na dwie równe części.

Natłuść blachę do pieczenia i wyłóż folią aluminiową. Następnie rozłóż - wgnieć rękami na blachę jedną część ciasta. Dla ułatwienia można to ciasto posypać odrobiną mąki, nie będzie się wtedy kleić do rąk.
Blachę wstaw do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut w temp. 180 stopni C, natomiast w piekarniku z termoobiegiem w temp. 150 stopni C. Ciasto musi się lekko zarumienić.
W taki sam sposób upiecz drugą część ciasta.
Po upieczeniu obu blatów blachę wyłóż pergaminem lub folią aluminiową i na spód połóż jeden blat upieczonego ciasta i skrop go delikatnie ponczem.
Sposób przygotowania ponczu:
W 1/2 szklance przegotowanej wody rozmieszaj 1 łyżeczkę cukru (możesz dodać odrobinę alkoholu).

4 płaskie łyżeczki żylantyny zamocz na godzinę w 1/2 szklanki przegotowanej wody. Po tym czasie zagotuj w innym garnku wodę i włóż do niego szklankę ze stężałą żylantynę i tak długo podgrzewaj, aż się żylantyna rozpuści.
Następnie do naczynia wlej 600ml śmietany kremówki 30%, dodaj 1 paczkę cukru waniliowego, 2 czubate łyżki cukru pudru i ubij mikserem na sztywno pianę. Pod koniec ubijania śmietany wolno wlej rozpuszczoną żylantynę, przez cały czas ubijając, żeby nie powstały grupki i paski żylantyny.

Masę śmietankową połóż na skropiony ponczem blat i równomiernie rozprowadź po całości

Na warstwę śmietankową połóż drugi blat ciasta i skrop go również ponczem. Następnie posmaruj go wcześniej ugotowanym mlekiem skondensowanym.
Sposób gotowania mleka:
Mleko zagęszczone słodzone wstaw do garnka, zalej wodą i gotuj przez 2,5 godziny. W razie potrzeby dolej wody. Po ugotowaniu puszkę odstaw do lekkiego wystudzenia, ponieważ gdybyśmy otworzyli puszkę zaraz po ugotowaniu, mleko może "eksplodować".
Na warstwę mleka skondensowanego posyp pokrojone orzechy włoskie

Przygotowanie polewy czekoladowej:
do małego garnuszka wlej 2 łyżki mleka i wrzuć rozdrobnioną na kostki czekoladę mleczną. Całość delikatnie podgrzewaj i mieszaj, aż do momentu rozpuszczenia czekolady. Jeżeli polewa jest zbyt gęsta, to dodaj więcej mleka i ponownie podgrzej. Polewa musi być lekko lejąca.
Tak przygotowaną polewą polej górną warstwę placka. Możesz pozostawić smużki polewy na cieście, lub rozprowadzić ją równo po całości.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Ciasto najlepsze jest na drugi dzień
• Przeczytaj teraz:
Galeria



Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-03-15 16:46:20
Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:29:47
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:41:58
Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 11:00:12
Ostatnio zmieniony: 2011-01-27 07:24:35
Ostatnio zmieniony: 2011-01-13 17:24:23
Ostatnio zmieniony: 2010-12-30 19:48:49
Ostatnio zmieniony: 2010-12-29 21:00:15
Ostatnio zmieniony: 2010-12-28 22:31:19
Ostatnio zmieniony: 2010-12-28 22:29:39
Dodaj komentarz