Jak zrobić snikersa?

Przez moich znajomych placek ten jest ceniony za swój niezwykły smak.

  • Na 2 blaty ciasta:
  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Na masę śmietankową:
  • 600ml śmietany kremówki 30%
  • 4 płaskie łyżeczki żylantyny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • Na poncz:
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • Polewa czekoladowa:
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki mleka lub więcej
  • Ponadto:
  • 1 mleko skondensowane słodkie
  • 100 g orzechów włoskich
1

Wsyp na stolnicę 1/2 kg mąki, dodaj 1 kostkę tłuszczu, 6 żółtek, 3 łyżki kwaśnej śmietany, mały proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 1 paczkę cukru waniliowego. Wszystko razem posiekaj nożem, następnie zagnieć rękoma ciasto. Jeżeli ciasto będzie się lepiło do rąk, to dodaj więcej mąki. Ugniecione ciasto podziel na dwie równe części.


2

Natłuść blachę do pieczenia i wyłóż folią aluminiową. Następnie rozłóż - wgnieć rękami na blachę jedną część ciasta. Dla ułatwienia można to ciasto posypać odrobiną mąki, nie będzie się wtedy kleić do rąk.


3

Blachę wstaw do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut w temp. 180 stopni C, natomiast w piekarniku z termoobiegiem w temp. 150 stopni C. Ciasto musi się lekko zarumienić.
W taki sam sposób upiecz drugą część ciasta.
Po upieczeniu obu blatów blachę wyłóż pergaminem lub folią aluminiową i na spód połóż jeden blat upieczonego ciasta i skrop go delikatnie ponczem.
Sposób przygotowania ponczu:
W 1/2 szklance przegotowanej wody rozmieszaj 1 łyżeczkę cukru (możesz dodać odrobinę alkoholu).


4

4 płaskie łyżeczki żylantyny zamocz na godzinę w 1/2 szklanki przegotowanej wody. Po tym czasie zagotuj w innym garnku wodę i włóż do niego szklankę ze stężałą żylantynę i tak długo podgrzewaj, aż się żylantyna rozpuści.
Następnie do naczynia wlej 600ml śmietany kremówki 30%, dodaj 1 paczkę cukru waniliowego, 2 czubate łyżki cukru pudru i ubij mikserem na sztywno pianę. Pod koniec ubijania śmietany wolno wlej rozpuszczoną żylantynę, przez cały czas ubijając, żeby nie powstały grupki i paski żylantyny.


5

Masę śmietankową połóż na skropiony ponczem blat i równomiernie rozprowadź po całości


6

Na warstwę śmietankową połóż drugi blat ciasta i skrop go również ponczem. Następnie posmaruj go wcześniej ugotowanym mlekiem skondensowanym.
Sposób gotowania mleka:
Mleko zagęszczone słodzone wstaw do garnka, zalej wodą i gotuj przez 2,5 godziny. W razie potrzeby dolej wody. Po ugotowaniu puszkę odstaw do lekkiego wystudzenia, ponieważ gdybyśmy otworzyli puszkę zaraz po ugotowaniu, mleko może "eksplodować".


7

Na warstwę mleka skondensowanego posyp pokrojone orzechy włoskie


8

Przygotowanie polewy czekoladowej:
do małego garnuszka wlej 2 łyżki mleka i wrzuć rozdrobnioną na kostki czekoladę mleczną. Całość delikatnie podgrzewaj i mieszaj, aż do momentu rozpuszczenia czekolady. Jeżeli polewa jest zbyt gęsta, to dodaj więcej mleka i ponownie podgrzej. Polewa musi być lekko lejąca.
Tak przygotowaną polewą polej górną warstwę placka. Możesz pozostawić smużki polewy na cieście, lub rozprowadzić ją równo po całości.


9

Uwagi i spostrzeżenia

  • Ciasto najlepsze jest na drugi dzień


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 23.12.2010

Komentarze

Bardzo ciekawy przepis.:)

Ostatnio zmieniony: 2013-03-15 16:46:20

Ciekawy przepis:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:29:47

fajny pomysł

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:41:58

mhmmm....smacznie wygląda :D

Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 11:00:12

Jadłam robiłam cudowne niebo w gebie . Na dzien dobry zrobiłas mi ponownie smaka ;)

Ostatnio zmieniony: 2011-01-27 07:24:35

Kuszące......

Ostatnio zmieniony: 2011-01-13 17:24:23

Nie mogę powiedzieć, że smakuje tak samo jak batonik snikers, ponieważ nie jest aż tak bardzo słodki, ale mogę zagwarantować, że jest smaczny.

Ostatnio zmieniony: 2010-12-30 19:48:49

Ciekawe czy smakuje jak Snickers :D??

Ostatnio zmieniony: 2010-12-29 21:00:15

Ślinka aż leci.

Ostatnio zmieniony: 2010-12-28 22:31:19

wygląda bardzo smacznie:)

Ostatnio zmieniony: 2010-12-28 22:29:39