Jak zrobić smaczne zapiekane puree z mięsem?
Przepis na zapiekane puree z mięsem i warzywami, przepis na 4-5 dużych porcji.
- • ziemniaki,
- • śmietana,
- • mięso mielone,
- • mieszanki warzywne,
- • sól, pieprz, papryka, oregano,
- • olej,
- • ser,
- • koncentrat pomidorowy
Przygotuj składniki:
- ziemniaki ok 2,5 kg
- mrożonka mieszanka warzywna 7-,8-składnikowa (450-500 g) 3 opakowania
- mięso mielone z łopatki 80 dag
- kostka sera 30 dag
- śmietana - duży kubek 18%
- koncentrat pomidorowy (duży słoiczek)
- przyprawy (sól, pieprz, oregano, papryka ostra)
Obrane ziemniaki zagotuj w osolonej wodzie około 20 min od momentu, aż woda zacznie wrzeć.
Zetrzyj ser na tarce z dużymi oczkami.
Ziemniaki odcedź, rozgnieć w misce lub garnku, dodaj ser, śmietanę, pieprz i paprykę w proszku do smaku i bardzo dokładnie wymieszaj.
Mięso podsmaż na oleju (koniecznie na patelni z bardzo wysokimi brzegami lub garnku), dopóki nie zmieni koloru z różowego na szary i będzie łatwo się rozdzielać (około 10-15 min), następnie dodaj mieszanki warzywne oraz koncentrat i smaż jeszcze przez około 10-15 min w zależności, jak bardzo są zmrożone (warzywa mają zrobić się miękkie). Dodaj oregano i sól do smaku.
W naczyniu żaroodpornym (mnie wychodzą z tego przepisu dwa) lub na blasze z wysokimi brzegami ułóż:
- warstwę ziemniaków
- warstwę mięsa z warzywami
- warstwę ziemniaków
i włóż do nagrzanego piekarnika na około 15-20 min.
Dodaj komentarz