Jak zrobić smaczne kluski śląskie?

Kluski śląskie idealnie nadają się do mięska w sosie, posypane zieleniną stanowią smaczny obiad.

  • ziemniaki,mąka ziemniaczana,woda ,sól,pieprz-do smaku
1
jak dzielimy mase ziemniaczaną jak dzielimy mase ziemniaczaną

Obieramy ,myjemy,gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki.
Przepuszczamy przez praskę (lub robimy to tłuczkiem do ziemniaków) ugotowane ziemniaki.
Uzyskaną gładką masę dzielimy na cztery części, ujmujemy jedną część i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Całość zagniatamy (wraz z ujętą częścią ziemniaków).


2
jak kroimy ciasto na równe części jak kroimy ciasto na równe części

Z ciasta robimy wałeczek i kroimy go na 2cm kawałki.
Następnie w dłoniach formujemy kulkę, w środku robimy palcem dołek.


3
jak wyglądają uformowane kluski jak wyglądają uformowane kluski

Gotujemy wkładając kluski do wrzącej osolonej wody - chwilkę,aż wypłyną.


4
propozycja podania klusek propozycja podania klusek

Podajemy z duszonym mięsem w sosie.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Można podać polane tłuszczem z cebulą i skwarkami.

  • Można wykorzystać ziemniaki,które zostały z poprzedniego dnia.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 24.04.2012

Komentarze

Rewelacja:-)

Ostatnio zmieniony: 2012-11-02 21:26:29

Domowe... mmmmm

Ostatnio zmieniony: 2012-07-31 08:07:34

I nic dodać - nic ująć :)

Ostatnio zmieniony: 2012-04-25 21:36:45

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj