Jak zrobić smaczne kluski śląskie?
Kluski śląskie idealnie nadają się do mięska w sosie, posypane zieleniną stanowią smaczny obiad.
- • ziemniaki,mąka ziemniaczana,woda ,sól,pieprz-do smaku
1

Obieramy ,myjemy,gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki.
Przepuszczamy przez praskę (lub robimy to tłuczkiem do ziemniaków) ugotowane ziemniaki.
Uzyskaną gładką masę dzielimy na cztery części, ujmujemy jedną część i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Całość zagniatamy (wraz z ujętą częścią ziemniaków).
2

Z ciasta robimy wałeczek i kroimy go na 2cm kawałki.
Następnie w dłoniach formujemy kulkę, w środku robimy palcem dołek.
3

Gotujemy wkładając kluski do wrzącej osolonej wody - chwilkę,aż wypłyną.
4

Podajemy z duszonym mięsem w sosie.
5
Uwagi i spostrzeżenia
- •Można podać polane tłuszczem z cebulą i skwarkami.
- •Można wykorzystać ziemniaki,które zostały z poprzedniego dnia.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Rewelacja:-)
Ostatnio zmieniony: 2012-11-02 21:26:29
Domowe... mmmmm
Ostatnio zmieniony: 2012-07-31 08:07:34
I nic dodać - nic ująć :)
Ostatnio zmieniony: 2012-04-25 21:36:45
Dodaj komentarz