Jak zrobić śledzie w śmietanie?
Zapewne wielu z nas rozkoszowało się smakiem śledzi w śmietanie, np. będąc na imieninach cioci czy wujka. Pewnie jeszcze większa grupa osób kupowała gotowe śledzie w śmietanie, których pełno jest na rynku. Ja jednak polecałbym przyrządzenie danej potrawy samemu, gdyż wtedy możemy uzyskać najlepsze walory smakowe. Jest to bardzo prosta, a zarazem smaczna potrawa, której nie powinno zabraknąć na żadnym stole imieninowym:-)
- • Kilka płatów śledzi solonych
- • odrobina cukru
- • przyprawy
- • kilka cebul (polecam cebulę sałatkową - to cebula zwykle większa od normalnej, biała i mniej piekąca; zwykła cebula również jest OK)
- • śmietana
- • 2 jabłka
- • koperek
- • cytryna
Oczywiście jak zwykle zaczynamy przygotowywanie posiłku od zgromadzenia wymienionych składników. Nie jest ich dużo, więc łatwiej będzie zapamiętać.
Polecałbym przed zmieszaniem śledzi z innymi składnikami wymoczyć je wcześniej przez kilka godzin w wodzie, aby złagodzić dość ostry posmak soli.
Jabłka proponuję pokroić w słupki, co nada potrawie finezyjności, a następnie pokropić cytryną, co spowolni proces ich ciemnienia.
Siekamy cebulę, koperek/szczypiorek, Śledzie kroimy w małe kwadraty, powiedzmy max. 2 na 2 cm. Całość mieszamy, dodajemy śmietanę oraz przyprawy i odrobinę cukru, a następnie delektujemy się znakomitym daniem:-)
Uwagi i spostrzeżenia
- •Koperek można zastapić szczypiorkiem w zależności od upodobań smakowych.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 11:27:48
Dodaj komentarz