Jak zrobić śledzie w śmietanie?

Zapewne wielu z nas rozkoszowało się smakiem śledzi w śmietanie, np. będąc na imieninach cioci czy wujka. Pewnie jeszcze większa grupa osób kupowała gotowe śledzie w śmietanie, których pełno jest na rynku. Ja jednak polecałbym przyrządzenie danej potrawy samemu, gdyż wtedy możemy uzyskać najlepsze walory smakowe. Jest to bardzo prosta, a zarazem smaczna potrawa, której nie powinno zabraknąć na żadnym stole imieninowym:-)

  • Kilka płatów śledzi solonych
  • odrobina cukru
  • przyprawy
  • kilka cebul (polecam cebulę sałatkową - to cebula zwykle większa od normalnej, biała i mniej piekąca; zwykła cebula również jest OK)
  • śmietana
  • 2 jabłka
  • koperek
  • cytryna
1

Oczywiście jak zwykle zaczynamy przygotowywanie posiłku od zgromadzenia wymienionych składników. Nie jest ich dużo, więc łatwiej będzie zapamiętać.


2

Polecałbym przed zmieszaniem śledzi z innymi składnikami wymoczyć je wcześniej przez kilka godzin w wodzie, aby złagodzić dość ostry posmak soli.


3

Jabłka proponuję pokroić w słupki, co nada potrawie finezyjności, a następnie pokropić cytryną, co spowolni proces ich ciemnienia.


4

Siekamy cebulę, koperek/szczypiorek, Śledzie kroimy w małe kwadraty, powiedzmy max. 2 na 2 cm. Całość mieszamy, dodajemy śmietanę oraz przyprawy i odrobinę cukru, a następnie delektujemy się znakomitym daniem:-)


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Koperek można zastapić szczypiorkiem w zależności od upodobań smakowych.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 08.11.2010

Komentarze

Dobry przepis na śledzika ;-P Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 11:27:48

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj