Jak zrobić śledzie solone z grzybami w kwaśnej marynacie?
Na ostatniej mojej imprezie furorę zrobiły śledzie z grzybami w kwaśnej marynacie
- • 1/2 kg solonych płatów śledziowych
- • 2 cebule
- • garść suszonych grzybów
- • 1/2 szklanki przegotowanej wody
- • 1/2 szklanki octu 10%
- • 2 łyżeczki cukru
- • pieprz
- • 4 łyżki oleju

Pokrojoną cebulę zeszklij na oleju, następnie dodaj wcześniej namoczone, ugotowane i pokrojone suszone grzyby

Płaty śledziowe jeśli nie są zbyt słone wystarczy opłukać i pokroić w mniejsze kawałki, następnie dodaj podsmażoną i wystudzoną cebulę z grzybami oraz pieprz. Całość wymieszaj.
Do pół szklanki przegotowanej ostudzonej wody dodaj 2 łyżeczki cukru i wymieszaj, następnie dolej do pełnej szklanki ocet.

Tak przygotowaną marynatą zalej przygotowane wcześniej śledzie, wymieszaj i pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 dni, aby śledzie skruszały i przeszły zalewą.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Śledzie muszą być całe zalane marynatą
- •Śledzie najlepsze są do spożycia po dwóch dniach
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 21:37:29
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:41:30
Ostatnio zmieniony: 2010-12-28 15:40:59
Dodaj komentarz