Jak zrobić śledzie solone z grzybami w kwaśnej marynacie?

Na ostatniej mojej imprezie furorę zrobiły śledzie z grzybami w kwaśnej marynacie

  • 1/2 kg solonych płatów śledziowych
  • 2 cebule
  • garść suszonych grzybów
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 2 łyżeczki cukru
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju
1

Pokrojoną cebulę zeszklij na oleju, następnie dodaj wcześniej namoczone, ugotowane i pokrojone suszone grzyby


2

Płaty śledziowe jeśli nie są zbyt słone wystarczy opłukać i pokroić w mniejsze kawałki, następnie dodaj podsmażoną i wystudzoną cebulę z grzybami oraz pieprz. Całość wymieszaj.


3

Do pół szklanki przegotowanej ostudzonej wody dodaj 2 łyżeczki cukru i wymieszaj, następnie dolej do pełnej szklanki ocet.


4

Tak przygotowaną marynatą zalej przygotowane wcześniej śledzie, wymieszaj i pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 dni, aby śledzie skruszały i przeszły zalewą.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Śledzie muszą być całe zalane marynatą

  • Śledzie najlepsze są do spożycia po dwóch dniach


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 27.12.2010

Komentarze

smaczne

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 21:37:29

wygląda przepysznie

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:41:30

Pani Ewunia jak zwykle serwuje nam same pyszności.

Ostatnio zmieniony: 2010-12-28 15:40:59

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj