Jak zrobić śledzia w śmietanie?
Śledź w śmietanie nadaje się na obiad piątkowy, jak również jako potrawa wigilijna i nie tylko.
- • 2 podwójne płaty śledzia marynowanego, a jak kto lubi, to solonego
- • 1 cebula
- • 1 jabłko gruszkowe
- • 1 duży ogórek kiszony lub 2 małe
- • 2 łyżki majonezu
- • 1 śmietanę 18% słodka lub ukwaszana
- • 3 ziarenka ziela angielskiego
- • 1 listek laurowy
- • pieprz
1

Pokrój w kostkę cebulę, jabłko i ogórek kiszony.
2

Z śledzia marynowanego zdejmij skórkę i pokrój go w małe dzwonka, lub większą kostkę. Dodaj ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, majonez i wszystko razem wymieszaj.
3

Na koniec wlej śmietanę i wymieszaj, a w miarę potrzeby dodaj odrobinę soli do smaku.
4

Tak przygotowanego śledzia możesz podawać z ziemniakami, a najlepiej z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
5
Uwagi i spostrzeżenia
- •Jeżeli użyjesz śmietany ukwaszanej, to sos będzie gęsty i kwaskowaty.
- •Śledzia najlepiej przygotować godzinę wcześniej przed podaniem.
- •Jeżeli użyjesz śledzia solonego, to musisz go lekko wymoczyć, aby potrawa nie była zbyt słona.
- •Ja zazwyczaj używam śledzia marynowanego, ponieważ bardziej mi smakuje.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
super
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:13:10
Supre
Ostatnio zmieniony: 2013-02-20 12:23:38
fajny przepis
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:50:18
zrobiłam są niebiańskie:)polecam
Ostatnio zmieniony: 2012-06-05 08:29:03
Dodaj komentarz