Jak zrobić śledzia w śmietanie?

Śledź w śmietanie nadaje się na obiad piątkowy, jak również jako potrawa wigilijna i nie tylko.

  • 2 podwójne płaty śledzia marynowanego, a jak kto lubi, to solonego
  • 1 cebula
  • 1 jabłko gruszkowe
  • 1 duży ogórek kiszony lub 2 małe
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 śmietanę 18% słodka lub ukwaszana
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • pieprz
1

Pokrój w kostkę cebulę, jabłko i ogórek kiszony.


2

Z śledzia marynowanego zdejmij skórkę i pokrój go w małe dzwonka, lub większą kostkę. Dodaj ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, majonez i wszystko razem wymieszaj.


3

Na koniec wlej śmietanę i wymieszaj, a w miarę potrzeby dodaj odrobinę soli do smaku.


4

Tak przygotowanego śledzia możesz podawać z ziemniakami, a najlepiej z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Jeżeli użyjesz śmietany ukwaszanej, to sos będzie gęsty i kwaskowaty.

  • Śledzia najlepiej przygotować godzinę wcześniej przed podaniem.

  • Jeżeli użyjesz śledzia solonego, to musisz go lekko wymoczyć, aby potrawa nie była zbyt słona.

  • Ja zazwyczaj używam śledzia marynowanego, ponieważ bardziej mi smakuje.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.11.2010

Komentarze

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:13:10

Supre

Ostatnio zmieniony: 2013-02-20 12:23:38

fajny przepis

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:50:18

zrobiłam są niebiańskie:)polecam

Ostatnio zmieniony: 2012-06-05 08:29:03

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj