Jak zrobić sernik z serków homogenizowanych?
Chcę się z Wami podzielić przepisem na oryginalny sernik, który króluje na stołach mojej rodziny od dziesięcioleci.
- • Masa:
- • 4 serki homogenizowane
- • 3 żółtka
- • 20 dkg cukru
- • 4 białka
- • 1 łyżka mąki kartoflanki
- • Ciasto:
- • 20 dkg margaryny
- • 1 żółtko
- • kakao
- • 1 łyżka cukru
- • 1 mały proszek do pieczenia
- • 3 łyżki kwaśnej śmietany
- • 2 szklanki mąki
- • 1 łyżka kartoflanki
Zaczynamy od przygotowania masy serowej: żółtka utrzeć z cukrem, dodać serki, kartoflankę i na koniec ubite białka.
Przygotowanie ciasta:
Margarynę, żółtko, kilka łyżek kakao, łyżkę cukru, kwaśną śmietanę ,cukier, łyżkę kartoflanki oraz proszek do pieczenia wyrobić na jednolitą masę, tak jak na makaron.
Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i wkładamy do lodówki celem schłodzenia, aby było dość twarde.
Na wysmarowaną blaszkę ścieramy tarką o grubych oczkach, najpierw jedną część ciasta.
Następnie nakładamy masę serową i ścieramy na nałożoną masę drugą część ciasta.
Pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz