Jak zrobić sernik z brzoskwiniami?
Sernik z brzoskwiniami ma trochę inny smak, niż tradycyjny sernik. Cechuje się tym, że nie jest zbyt słodki, natomiast brzoskwinie i kruche ciasto wzbogacają jego wygląd i smak.
- • Kruche ciasto:
- • 3 szklanki mąki tortowej
- • 1 kostka margaryny
- • 3 kopiaste łyżki cukru
- • 5 żółtek
- • 1 mały proszek do pieczenia
- • Masa serowa:
- • 600g twarogu
- • 2 całe jajka
- • 3/4 szklanki margaryny
- • 1 budyń śmietankowy
- • 3/4 szklanki cukru
- • sok z jednej cytryny
- • 1 olejek migdałowy
- • Masa pianowa:
- • 5 białek
- • 1 szklanka cukru pudru
- • 1 łyżka mączki ziemniaczanej
- • 1 puszka brzoskwiń

Z 3 szklanek mąki tortowej, 1 kostki margaryny, 3 kopiastych łyżek cukru, 5 żółtek i małej porcji proszku do pieczenia zagnieć kruche ciasto. Białka pozostaw, ponieważ będą wykorzystane do masy bezowej.

Wyrobione ciasto podziel na dwie równe części i lekko schłódź w lodówce, ponieważ wtedy ciasto będzie się lepiej kruszyło.

3 kostki twarogu zmiel w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sicie.
3/4 kostki margaryny i 3/4 szklanki cukru utrzyj pałką. Następnie stopniowo dodaj 2 całe jajka, 1 budyń śmietankowy, zmielony twaróg, wyciśnięty sok z 1 cytryn oraz jeden olejek migdałowy. Całość dokładnie wyrób na jednolitą masę.

Wysmaruj i wyłóż folią aluminiową blachę do pieczenia ciast, następnie pokrusz jedną część schłodzonego ciasta.
Na rozkruszone ciasto wyłóż masę twarogową i równomiernie rozprowadź łyżką

Brzoskwinie z puszki pokrój na drobne półksiężyce i ułóż na masie twarogowej
Do 5 białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie dodaj 1 szklankę cukru pudru oraz 1 łyżkę mączki ziemniaczanej i jeszcze raz dokładnie ubij mikserem.

Pianę z białek wyłóż na ułożone brzoskwinie i rozprowadź po całości delikatnie łyżką

Na masę z białek rozkrusz pozostałe, schłodzone kruche ciasto
Galeria



Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:36:26
Ostatnio zmieniony: 2011-08-11 14:36:34
Dodaj komentarz