Jak zrobić sernik na zimno z sera Ricotta?
Ricotta to przepyszny,śmietankowy, włoski serek. W smaku jest delikatniejszy niż nasz twaróg, dzięki czemu wychodzi przepyszny sernik na zimno - smakiem i konsystencją zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy.
- • SKŁADNIKI:
- • - 2 kg sera Ricotta,
- • - 1 paczka żelatyny spożywczej (BEZ PRZYPRAW!),
- • - puszka owoców - mogą być też owoce sezonowe; ja robiłam sernik z brzoskwiniami z puszki.
- • - 2 galaretki owocowe,
- • - ok. 1/2 szklanki cukru; ja dodaję do sernika dwie garście ( dosłownie) cukru,
- • - paczka okrągłych biszkoptów - ewentualnie może być biszkopt upieczony własnoręcznie,
- • - paczka rodzynek ( 200g)
Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw.
Częśc brzoskwiń pokrój w kawałki - odstaw.
Formę wyłóż pergaminem/folią aluminiową, a następnie spód wypełnij biszkoptami.
Rozpuść galaretkę i odstaw do wystudzenia.
Żelatynę przesyp do garnka/pojemnika/kubka o pojemności ok. 0,5 l.
Zalej ją odrobiną zimnej wody, ciągle mieszając, tak by woda połączyła się z żelatyną. Następnie dolej do wilgotnej żelatyny ok. 300 - 400 ml gorącej wody ( nie wrzącej). Musisz mieszać wodę z żelatyną tak długo, aż ta ostatnia rozpuści się całkowicie. Wtedy odstawiamy ją do całkowitego ostudzenia.
W dużej misce mikserem mieszamy ricottę, aby się wszystkie serki połączyły. Dodajemy cukier, odsączone rodzynki, odsączone brzoskwinie i wszystko delikatnie mieszamy, aby się ładnie połączyło.
Na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę - mieszamy delikatnie łyżką (mikserem możemy zrobić sernikową masakrę kuchenną), aż masa połączy się z żelatyną.
Masę wlewamy do formy, na wierzchu układamy brzoskwinie pokrojone w talarki. Wstawiamy na ok. 25 min do lodówki ( masa musi lekko stężeć). Wyjmujemy i wylewamy na wierzch ostudzona galaretkę.
Wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Po tym czasie sernik można podawać do kawy, herbaty i dla łasuchów.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Ja używamy sera Ricotta z Lidla - pudełko 250 g, reszta skladników też pochodzi z tego sklepu - mam do nich pełne zaufanie.
- •Smacznego!
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-23 14:06:02
Ostatnio zmieniony: 2012-06-12 12:00:48
W sam raz na upalne letnie popołudnia spędzane pod parasolem w ogrodzie czy też na tarasie, balkonie....
Smaczna i zdrowa przekąska lub wyśmienity poobiedni deser.
Tylko ino do publikacji wkradła się malutka 'literówka'....
-----
edit:
Już oki :)
Ostatnio zmieniony: 2012-06-13 19:20:41
Dodaj komentarz