Jak zrobić schaboszczaka?
Przepis na staropolski hit będący praktycznie daniem narodowym; panie i panowie: przedstawiam - kotlety schabowe.
- • schab bez kości,
- • jajka,
- • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka,
- • bułka tarta,
- • olej
Przygotuj składniki:
- schab bez kości ok. 50 dag
- jajka 2 szt.
- bułka tarta
- sól, pieprz
- przyprawy do kurczaka (opcjonalnie)
- olej
Mięso pokrój na plasterki mniej więcej 0,5-1cm grubości i rozbij tłuczkiem, ewentualnie pokrój na trochę cieńsze plasterki bez rozbijania - kotlety będą wtedy odrobinę twardsze.
Przygotuj 2 miski lub talerze do zupy ,w jednym roztrzep jajka z pierzem, solą i ewentualnie przyprawą do kurczaka; do drugiego talerza nasyp bułkę tartą.
Obtocz kotlety (w sumie przyszłe kotlety) w jajku z przyprawami, a następnie w bułce tartej.
Kotlety w takiej panierce usmaż na oleju z dwóch stron.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:31:09
Dodaj komentarz