Jak zrobić salceson - pyszne ciasto na zimno z galaretką?
Tych, którzy na słowo salceson reagują niekoniecznie pozytywnie, od razu uspokajam - nie chodzi tu o ciasto wykonane z różnych, często tłustych kawałków mięsa. Do przygotowania salcesonu na zimno użyjemy wyłącznie słodkości, jednocześnie wcale się przy tym specjalnie nie trudząc. A efekt? Słodkie chwile przyjemności.
- • 3 opakowania galaretki (np. czerwona, żółta i zielona),
- • 500ml śmietanki 30% do deserów,
- • 7 łyżek stołowych żelatyny,
- • ½ szklanki cukru,
- • 1 szklanka mleka,
- • 1 szklanka wody (niepełna),
- • Opakowanie cukru waniliowego.

Po pierwsze, osobno przygotowujemy minimum trzy galaretki, o dowolnych smakach. Warto jednak, by miały one różne kolory, by ciasto z miejsca przyciągało swoim wyglądem. Kiedy galaretki przestygną, należy je pokroić i przełożyć do formy wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową.

Gotujemy słodką zalewę, używając do tego szklanki mleka, pół szklanki cukru i dwóch łyżeczek cukru waniliowego. Ostudzamy całość, aby nie była gorąca.

Następnie potrzebujemy czegoś, co sklei wszystkie składniki. Gotując, mieszamy niepełną szklankę wody z żelatyną (ok. 7 łyżek stołowych). Jak poprzednio - całość studzimy.

Kiedy nasze poprzednie mieszanki ostygły, wlewamy je do jednej miski razem z dużym opakowaniem (500 ml) śmietanki 30%. Mieszając zdecydowanymi ruchami, nie dopuszczając do zastygnięcia, łączymy zalewę z galaretkami rozłożonymi w formie.

Ciasto musi zastygnąć, odstawiamy je więc do lodówki na parę godzin. Później pozostaje już tylko degustacja. Smacznego!
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 18:58:51
Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 13:55:34
Ostatnio zmieniony: 2013-01-18 20:09:40
Ostatnio zmieniony: 2012-11-11 16:21:32
Ostatnio zmieniony: 2012-09-05 18:28:23
Ostatnio zmieniony: 2012-06-24 21:50:56
Jest tani i naprawdę pyszny! :)
Ostatnio zmieniony: 2012-02-17 12:47:36
Ostatnio zmieniony: 2011-12-25 16:04:14
Ostatnio zmieniony: 2011-12-16 10:43:19
Ostatnio zmieniony: 2011-12-15 15:26:28
Ostatnio zmieniony: 2011-08-03 10:45:50
Ostatnio zmieniony: 2011-02-19 13:25:29
>@gliwicka:Gotuję od dziecka. Co jednak najważniejsze, gotowanie sprawia mi ogromną przyjemność. (Marcin Trzos)
>Bardzo oryginalne ciacho:). Skąd tak dobrze znasz się na przepisach kulinarnych? Pełne uznanie:)
>
Ostatnio zmieniony: 2011-02-19 11:25:35
Ostatnio zmieniony: 2011-02-07 21:27:54
Ostatnio zmieniony: 2011-02-07 16:17:39
Dodaj komentarz