Jak zrobić sałatkę z ogórków?
Sałatka jest bardzo smaczna, słodko-kwaśna i pikantna. Nadaje się jako dodatek do obiadu, jak również jako zakąska.
- • 2,5 kg ogórków (mogą być dość duże)
- • 4 łyżki soli
- • 1,5 szklanki octu 10%
- • 50 dkg cukru
- • 8 łyżek oliwki z oliwek
- • 4 ząbki czosnku
- • 2 płaskie łyżeczki chili
1
Ogórki umyj i pokrój w grubsze plastry.
2

Posyp solą, wymieszaj i pozostaw na około 7 godzin, aby ogórki puściły sok.
3
Zlej sok z ogórków
4

1,5 szklanki octu i 50 dkg cukru zagotuj i gorącą zalewą zalej ogórki, następnie dodaj oliwkę z oliwek, przyprawę chili i rozgnieciony czosnek. Wszystko razem wymieszaj i pozostaw na 12 godzin.
5

Po 12 godzinach ogórki przełóż do słoików i zalej powstałą zalewą, następnie zakręć zakrętką.
6

Tak przygotowane ogórki nadają się do przechowywania na zimę, bez konieczności pasteryzacji.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zrobiłam trzy słoiki, bo nie wiedziałam, czy będzie smakować, ale zrobię jeszcze, bo już się skończyły, a były pyszne :)
Ostatnio zmieniony: 2012-08-07 23:09:14
Dzięki :)
Ostatnio zmieniony: 2010-10-19 15:39:46
Zrobiłam ogórki według tego przepisu, pychotkaaa
Ostatnio zmieniony: 2010-10-18 20:02:24
Dodaj komentarz