Jak zrobić sałatkę z ogórków?

Sałatka jest bardzo smaczna, słodko-kwaśna i pikantna. Nadaje się jako dodatek do obiadu, jak również jako zakąska.

  • 2,5 kg ogórków (mogą być dość duże)
  • 4 łyżki soli
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 50 dkg cukru
  • 8 łyżek oliwki z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki chili
1

Ogórki umyj i pokrój w grubsze plastry.


2

Posyp solą, wymieszaj i pozostaw na około 7 godzin, aby ogórki puściły sok.


3

Zlej sok z ogórków


4

1,5 szklanki octu i 50 dkg cukru zagotuj i gorącą zalewą zalej ogórki, następnie dodaj oliwkę z oliwek, przyprawę chili i rozgnieciony czosnek. Wszystko razem wymieszaj i pozostaw na 12 godzin.


5

Po 12 godzinach ogórki przełóż do słoików i zalej powstałą zalewą, następnie zakręć zakrętką.


6

Tak przygotowane ogórki nadają się do przechowywania na zimę, bez konieczności pasteryzacji.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 30.08.2010

Komentarze

Ostatnio zrobiłam trzy słoiki, bo nie wiedziałam, czy będzie smakować, ale zrobię jeszcze, bo już się skończyły, a były pyszne :)

Ostatnio zmieniony: 2012-08-07 23:09:14

Dzięki :)

Ostatnio zmieniony: 2010-10-19 15:39:46

Zrobiłam ogórki według tego przepisu, pychotkaaa

Ostatnio zmieniony: 2010-10-18 20:02:24

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj