Jak zrobić sałatkę typu Greckiego?
Moja ukochana sałatka. Krucha i bardzo aromatyczna. Mogłabym ją jeść codziennie. Idealne rozwiązanie na romantyczną kolację we dwoje. Mało pracochłonna (pomijając pokrojenie wszystkich warzyw).
Składniki sałatki:
- feta (arla apetina chilli)
- papryki – zielona, czerwona i żółta
- ogórek zielony
- cebula czerwona
- 4 rzodkiewki
- odrobinę kiełków rzodkiewki (opcjonalnie)
- pomidory koktajlowe (około 15 sztuk)
- mała puszka fasolki czerwonej – mała puszka kukurydzy
- szczypiorek
- sałata lodowa
- sałata zwykła
- sałata karbowana (opcjonalnie)
- pietruszka
- sól, pieprz
Składniki sosu winegret:
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- bazylia – oregano
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- musztarda Dijon
- sól
- pieprz
- sok z połówki cytryny
- ocet winny biały (opcjonalnie)
Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na mniejsze części. PAMIĘTAJ nie używamy do krojenia sałaty noża bo będzie gorzka – wystarczy nam jej porwanie w rączkach.
Cebulkę pokroić w piórka, posolić i pocukrzyć – pozostawić do puszczenia nadmiaru wody. Pokroić w średnią kostkę papryki, w talarki rzodkiewkę, drobno posiekać szczypiorek. Wrzuć składniki do sałaty. Do tego pomidorki koktajlowe przekroić na pół, dodać opłukaną wcześniej fasolkę, kukurydzę i kiełki rzodkiewki (ewentualnie). Ogórka opłukać, obrać i pokroić w kostkę.
Na koniec dodać posiekaną drobno pietruszkę. Wszystko razem wymieszać. Dodać sos, fetę, sól i pieprz do smaku i jeszcze raz delikatnie wszystko wymieszać. Dodatkowo jeśli nasza Feta nie jest w zalewie smakowej dodaje ją do sosu winegret i po kilku minutach wlewam wszystko do sałatki. A dla lubiących w każdej postaci mięso dodaje uprzednio usmażone piersi z kurczaka w kawałkach w przyprawie Gyrosa.
Jak zrobić sos winegret? Proste! mój ulubiony. Do pojemnika (najlepszy taki z zamknięciem wieczka) dodajemy sok z cytryny ewentualnie zamiast soku ocet winny biały, musztardę, oregano, bazylię, pieprz i sól do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Po połączeniu się wszystkich składników dolewamy olej i oliwę z oliwek i jeszcze raz dokładnie wszystko mieszamy.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Podawać z bagietką w towarzystwie wina – jakiego lubicie. Ja preferuję wino białe wytrawne. Ale przecież to kwesta upodobań.
• Przeczytaj teraz:
Galeria



Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2010-08-28 13:08:16
Dodaj komentarz