Jak zrobić rybę zapiekaną na makaronie?
Przepis na pyszne danie z rybą i makaronem w roli głównej. Żeby przyrządzić tę potrawę nie trzeba być mistrzem kuchni, wystarczy kilkanaście minut i odpowiednio wcześnie zrobione zakupy.
- • makaron
- • filety z ryby
- • sos śmietanowy:
- • śmietana, masło lub margaryna
Kupujemy filety z ryby o białym mięsie. Jako sos możemy wykorzystać kupny sos z serii "Pomysł na rybę w sosie śmietanowo-szpinakowym" lub innym. W zależności od wielkości naczynia żaroodpornego i liczby osób zaproszonych na obiad, kupujemy odpowiednią ilość filetów. Średnio powinno być 3-4 filety.

Filety rozmrażamy, zostawiając na noc do rozmrożenia lub z rana - jeżeli danie ma być podane na obiad/kolację.
Kiedy ryba jest już rozmrożona, kroimy ją na kilka części, wielkości wedle uznania.
Potrzebny nam będzie ugotowany makaron. Najlepiej żeby był to makaron typu kokardki, fale lub o innym, szerokim i płaskim kształcie. Makaron gotujemy chwilę przed planowanym obiadem.

Przyrządzamy sos do ryby wedle receptury na opakowaniu.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem/margaryną i wsypujemy do niego odcedzony makaron. Na makaronie układamy kawałki ryby. Całość zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do piekarnika na 35-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Ryba powinna być rozmrożona, sos można przygotować wedle własnego uznania.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:24:24
Ostatnio zmieniony: 2011-02-27 16:31:07
Dodaj komentarz