Jak zrobić rybę zapiekaną na makaronie?

Przepis na pyszne danie z rybą i makaronem w roli głównej. Żeby przyrządzić tę potrawę nie trzeba być mistrzem kuchni, wystarczy kilkanaście minut i odpowiednio wcześnie zrobione zakupy.

  • makaron
  • filety z ryby
  • sos śmietanowy:
  • śmietana, masło lub margaryna
1

Kupujemy filety z ryby o białym mięsie. Jako sos możemy wykorzystać kupny sos z serii "Pomysł na rybę w sosie śmietanowo-szpinakowym" lub innym. W zależności od wielkości naczynia żaroodpornego i liczby osób zaproszonych na obiad, kupujemy odpowiednią ilość filetów. Średnio powinno być 3-4 filety.


2

Filety rozmrażamy, zostawiając na noc do rozmrożenia lub z rana - jeżeli danie ma być podane na obiad/kolację.


3

Kiedy ryba jest już rozmrożona, kroimy ją na kilka części, wielkości wedle uznania.


4

Potrzebny nam będzie ugotowany makaron. Najlepiej żeby był to makaron typu kokardki, fale lub o innym, szerokim i płaskim kształcie. Makaron gotujemy chwilę przed planowanym obiadem.


5

Przyrządzamy sos do ryby wedle receptury na opakowaniu.


6

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem/margaryną i wsypujemy do niego odcedzony makaron. Na makaronie układamy kawałki ryby. Całość zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do piekarnika na 35-45 minut w temperaturze 180 stopni.


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Ryba powinna być rozmrożona, sos można przygotować wedle własnego uznania.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 29.10.2010

Komentarze

szybko, łatwo, super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:24:24

Szybkie i zdrowe danie rybne.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-27 16:31:07

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj