Jak zrobić rybę po grecku?
Ryba po grecku to potrawa trochę pracochłonna, ale bardzo zdrowa i pyszna.

Składniki na 6 porcji ryby po grecku:
- 4 filety z mintaja, morszczuka lub dorsza
- 10 średnich marchewek
- 4-6 pietruszki (korzeń)
- 4 cebule
- 1/2 selera
- 1 duży przecier pomidorowy
- olej
- sól, cukier, pieprz
- liść laurowy, ziele angielskie
Obrane jarzyny zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub rozdrobnić w mikserze.
Cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać sporo oleju i wyłożyć cebulę. Smażyć ją bez przyrumieniania - na szklisto. Przełożyć do rondla.
Teraz na patelni przesmażyć jarzyny na sporym ogniu. Przełożyć do rondla, dolać nieco wody i dusić do momentu, gdy jarzyny zmiękną. Dołożyć pieprz w ziarenkach, liść laurowy, sól, cukier.
Na spokojnym ogniu dusimy ok. 20 min. Można dodać trochę soku z cytryny.
5 minut przed końcem duszenia dodać sporo przecieru pomidorowego.
Filety mrożone rozmrażamy i pozbawiamy wody. Dzielimy na zgrabne porcje.
Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną przyprawy do ryb. Opruszyć mąką.
Smażymy je po obu stronach na oleju na zdecydowanym ogniu.
Delikatnie przekładamy na drugą stronę, żeby się nie rozpadły.
Na dosyć głęboki półmisek kładziemy na dno cienką warstwę masy jarzynowo-pomidorowej. Na niej układamy kawałki ryby. Rybę przykrywamy sporą warstwą sosu. Wyciągamy ziarenka pieprzu i liść laurowy na wierzch.
Aby nasza ryba po grecku była aromatyczna, odstawiamy danie w chłodne miejsce przynajmniej na 3-4 godziny - najlepiej na całą noc.
Podajemy schłodzoną
Smacznego!
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:30:47
Ostatnio zmieniony: 2012-10-25 22:50:46
Ostatnio zmieniony: 2012-02-04 14:59:40
Ostatnio zmieniony: 2011-04-27 12:52:08
http://super-zdrowo.pl/ryba-po-grecku-seko-czyli-tradycja-polska/
Ostatnio zmieniony: 2011-01-04 08:24:16
Ostatnio zmieniony: 2011-01-04 00:53:37
Ostatnio zmieniony: 2010-10-28 14:59:44
Ostatnio zmieniony: 2010-08-26 19:41:40
Dodaj komentarz