Jak zrobić rybę po grecku?

Ryba po grecku to potrawa trochę pracochłonna, ale bardzo zdrowa i pyszna.

1

Składniki na 6 porcji ryby po grecku:
- 4 filety z mintaja, morszczuka lub dorsza
- 10 średnich marchewek
- 4-6 pietruszki (korzeń)
- 4 cebule
- 1/2 selera
- 1 duży przecier pomidorowy
- olej
- sól, cukier, pieprz
- liść laurowy, ziele angielskie


2

Obrane jarzyny zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub rozdrobnić w mikserze.
Cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać sporo oleju i wyłożyć cebulę. Smażyć ją bez przyrumieniania - na szklisto. Przełożyć do rondla.
Teraz na patelni przesmażyć jarzyny na sporym ogniu. Przełożyć do rondla, dolać nieco wody i dusić do momentu, gdy jarzyny zmiękną. Dołożyć pieprz w ziarenkach, liść laurowy, sól, cukier.
Na spokojnym ogniu dusimy ok. 20 min. Można dodać trochę soku z cytryny.
5 minut przed końcem duszenia dodać sporo przecieru pomidorowego.


3

Filety mrożone rozmrażamy i pozbawiamy wody. Dzielimy na zgrabne porcje.
Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną przyprawy do ryb. Opruszyć mąką.
Smażymy je po obu stronach na oleju na zdecydowanym ogniu.
Delikatnie przekładamy na drugą stronę, żeby się nie rozpadły.
Na dosyć głęboki półmisek kładziemy na dno cienką warstwę masy jarzynowo-pomidorowej. Na niej układamy kawałki ryby. Rybę przykrywamy sporą warstwą sosu. Wyciągamy ziarenka pieprzu i liść laurowy na wierzch.
Aby nasza ryba po grecku była aromatyczna, odstawiamy danie w chłodne miejsce przynajmniej na 3-4 godziny - najlepiej na całą noc.
Podajemy schłodzoną

Smacznego!


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 20.08.2010

Komentarze

uper przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:30:47

Przyrządzam w bardzo podobny sposób, uwielbiam i polecam:-)

Ostatnio zmieniony: 2012-10-25 22:50:46

Uwielbiam rybę po grecku.

Ostatnio zmieniony: 2012-02-04 14:59:40

Polecam mój najnowszy przepis na wykwintną sałatkę z rukoli i szynki parmeńskiej http://www.zaradni.pl/porada/6596,jak_zrobic_wykwintna_salatke_z_rukoli_i_szynki_parmenskiej

Ostatnio zmieniony: 2011-04-27 12:52:08

Jak zwał, tak zwał, ale danie jest smaczne :)
http://super-zdrowo.pl/ryba-po-grecku-seko-czyli-tradycja-polska/

Ostatnio zmieniony: 2011-01-04 08:24:16

Ja się zastanawiam dlaczego nazywa się to "ryba po grecku" ostatnio słyszałem wywiad z Grekiem, który był zdziwiony, że coś takiego się u nas ja i że ma to coś wspólnego w ogóle z Grecją :)

Ostatnio zmieniony: 2011-01-04 00:53:37

Polecam wszystkim moją nową poradę http://www.zaradni.pl/porada/3132,jak_dobrze_zorganizowac_przyjecie_w_domu

Ostatnio zmieniony: 2010-10-28 14:59:44

Ja podobnie przygotowuję rybę po grecku i potwierdzam,że jest smaczna. Polecam!

Ostatnio zmieniony: 2010-08-26 19:41:40

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj