Jak zrobić roladki wieprzowe ze szpinakiem w sosie śmietanowym?

Oto sposób na zdrowy (pełen żelaza) obiad. Chociaż szpinak ma dużo żelaza trudno przyswajalnego, to jednak mięso ułatwia jego przyswajanie i dodatkowo też zawiera jego pewną ilość.

  • 5 kotletów ze schabu
  • 1/4 opakowania szpinaku
  • 1/2 opakowania śmietany na sos
  • sól, przyprawa do wieprzowiny
  • czosnek (3 ząbki bądź 2 kostki przyprawy)
  • 1/4 opakowania sera feta
  • wykałaczki
  • olej
  • łyżka masła
1

Na początek przygotowujemy szpinak wg podanego na opakowaniu przepisu, czyli gotujemy go kilka minut na małym ogniu, a na koniec solimy i wrzucamy czosnek (w przyprawie bądź drobno posiekane ząbki) oraz pokrojoną fetę.


2

Mięso ze schabu rozbijamy jak na kotlety, solimy (ja jeszcze sypałam przyprawę do wieprzowiny).


3

Następnie na mięso nakładamy odpowiednią ilość szpinaku, taką aby możliwe było ich zwinięcie w roladki. W każdą roladkę wbijamy wykałaczki (ja wykorzystywałam połówki wykałaczek i wbijałam je na początku, na środku i na końcu roladki - zabezpieczało to przed wypłynięciem ich zawartości).


4

Jeśli pozostało nam trochę szpinaku można do niego wrzucić łyżkę masła, a potem wlać śmietanę. Przy odpowiednim podgrzaniu i doprawieniu (solą i czosnkiem najlepiej) może wyjść z tego fajny sos:)


5

Roladki ze szpinakiem obsmażamy z każdej strony na patelni na oleju, a potem podduszamy je kilka minut w sosie z kroku 4 (na małym ogniu).


6

Roladki smakują najlepiej z ziemniakami (polanymi sosem).


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • dania ze szpinakiem nie każdemu muszą smakować;)


Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 10.01.2011

Komentarze

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:21:31

jeśli lubisz szpinak, to powinno Ci smakować:)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 22:51:04

Dodaje do ulubionych i niedługo wypróbuje :)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 15:32:46

Przepis bardzo fajny i prosty w wykonaniu. Nie robiłam jeszcze sosu ze szpinaku do mięsa, bardziej zupę szpinakową, ale to dobry pomysł na wzbogacenie walorów smakowych.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-19 14:24:56

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj