Jak zrobić roladki wieprzowe ze szpinakiem w sosie śmietanowym?
Oto sposób na zdrowy (pełen żelaza) obiad. Chociaż szpinak ma dużo żelaza trudno przyswajalnego, to jednak mięso ułatwia jego przyswajanie i dodatkowo też zawiera jego pewną ilość.
- • 5 kotletów ze schabu
- • 1/4 opakowania szpinaku
- • 1/2 opakowania śmietany na sos
- • sól, przyprawa do wieprzowiny
- • czosnek (3 ząbki bądź 2 kostki przyprawy)
- • 1/4 opakowania sera feta
- • wykałaczki
- • olej
- • łyżka masła
Na początek przygotowujemy szpinak wg podanego na opakowaniu przepisu, czyli gotujemy go kilka minut na małym ogniu, a na koniec solimy i wrzucamy czosnek (w przyprawie bądź drobno posiekane ząbki) oraz pokrojoną fetę.
Mięso ze schabu rozbijamy jak na kotlety, solimy (ja jeszcze sypałam przyprawę do wieprzowiny).
Następnie na mięso nakładamy odpowiednią ilość szpinaku, taką aby możliwe było ich zwinięcie w roladki. W każdą roladkę wbijamy wykałaczki (ja wykorzystywałam połówki wykałaczek i wbijałam je na początku, na środku i na końcu roladki - zabezpieczało to przed wypłynięciem ich zawartości).
Jeśli pozostało nam trochę szpinaku można do niego wrzucić łyżkę masła, a potem wlać śmietanę. Przy odpowiednim podgrzaniu i doprawieniu (solą i czosnkiem najlepiej) może wyjść z tego fajny sos:)
Roladki ze szpinakiem obsmażamy z każdej strony na patelni na oleju, a potem podduszamy je kilka minut w sosie z kroku 4 (na małym ogniu).
Roladki smakują najlepiej z ziemniakami (polanymi sosem).
Uwagi i spostrzeżenia
- •dania ze szpinakiem nie każdemu muszą smakować;)
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:21:31
Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 22:51:04
Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 15:32:46
Ostatnio zmieniony: 2011-02-19 14:24:56
Dodaj komentarz