Jak zrobić roladę kokosową na zimno?
Pyszny deser, łatwy w przyrządzeniu (bez pieczenia!) i w dodatku pięknie się prezentuje.
Przygotowujemy:
- do masy czekoladowej:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki wody
2 łyżki kakao
30 dag herbatników
- do masy kokosowej:
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
20 dag wiórek kokosowych
kieliszek wódki
Warstwa czekoladowa:
Rozpuszczamy masło, dodajemy wodę, cukier puder, i kakao i zagotowujemy.
Po zagotowaniu dodajemy drobno pokruszone (np. wałkiem) herbatniki i dokładnie mieszamy.
Po wystudzeniu rozkładamy warstwę masy na papierze w kształcie prostokąta i wkładamy do lodówki.
Warstwa kokosowa:
Miksujemy masło z cukrem pudrem, dodajemy wiórka kokosowe i wódkę.
Połączenie w roladę:
Na warstwę czekoladową równomiernie wykładamy warstwę kokosową i ostrożnie zwijamy.
Z wierzchu posypujemy pokruszonymi herbatnikami i wiórkami kokosowymi.
Uwagi i spostrzeżenia
- •przechowywać w lodówce
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-06-15 12:14:09
Przydałaby się jakaś fotka. Czego oczy nie widzą - tego...:)
Ostatnio zmieniony: 2012-06-12 12:22:29
Dodaj komentarz