Jak zrobić roladę kokosową na zimno?

Pyszny deser, łatwy w przyrządzeniu (bez pieczenia!) i w dodatku pięknie się prezentuje.

1

Przygotowujemy:
- do masy czekoladowej:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki wody
2 łyżki kakao
30 dag herbatników

- do masy kokosowej:
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
20 dag wiórek kokosowych
kieliszek wódki


2

Warstwa czekoladowa:
Rozpuszczamy masło, dodajemy wodę, cukier puder, i kakao i zagotowujemy.
Po zagotowaniu dodajemy drobno pokruszone (np. wałkiem) herbatniki i dokładnie mieszamy.
Po wystudzeniu rozkładamy warstwę masy na papierze w kształcie prostokąta i wkładamy do lodówki.


3

Warstwa kokosowa:
Miksujemy masło z cukrem pudrem, dodajemy wiórka kokosowe i wódkę.


4

Połączenie w roladę:
Na warstwę czekoladową równomiernie wykładamy warstwę kokosową i ostrożnie zwijamy.
Z wierzchu posypujemy pokruszonymi herbatnikami i wiórkami kokosowymi.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • przechowywać w lodówce


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 06.06.2012

Komentarze

Szybkie ciasto - warto wykorzystać przepis gdy wpadną niezapowiedziani goście.

Ostatnio zmieniony: 2012-06-15 12:14:09

"...i w dodatku pięknie się prezentuje."
Przydałaby się jakaś fotka. Czego oczy nie widzą - tego...:)

Ostatnio zmieniony: 2012-06-12 12:22:29

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj