Jak zrobić racuchy z dynią?

Mamy teraz okres dyniowy, dlatego proponuję zrobić racuchy dyniowe, który mi osobiście zasmakowały

  • 1 szklankę zsiadłego mleka lub maślanki
  • 1 szklankę mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 25 dkg dyni
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub dżem
1

Dynię przekrój, następnie odkrój cienkie półksiężyce, wytnij z nich miękki miąższ wraz z nasionami, jak również odetnij twardą skórkę.


2

Oczyszczone półksiężyce zetrzyj na grubej tarce do jarzyn.


3

Jajka z maślanką wyrób mikserem. Następnie dodaj sól, mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wyrób mikserem na gładką masę.


4

Do masy dodaj potartą dynię i całość wymieszaj.


5

Na patelni rozgrzej olej, tylko nie za mocno, ponieważ racuchy mogą się zbyt szybko przypalić.


6

Na rozgrzany olej wykładaj po jednej łyżce ciasta, tworząc racuchy.


7

Smaż na wolnym ogniu, dość mocno rumieniąc je, aby były chrupiące.


8

Racuchy posyp cukrem pudrem. Można podawać je również z dżemem lub keczupem.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 07.11.2010

Komentarze

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:16:29

ciekawy pomysł

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 15:00:11

proszę bardzo i również te racuchy zrobiłem pychotka super przepis

Ostatnio zmieniony: 2012-08-14 09:36:42

niestety, makowców raczej nie piekę, ale jak będę miała kiedyś trochę czasu, to postaram się upiec takie ciasto :).Dziękuję za uznanie i bardzo się cieszę, że moje przepisy w jakichś sposób pomagają Tobie w kuchni.

Ostatnio zmieniony: 2012-08-03 17:30:13

witaj ewuniu słuchaj ja tu jestem nowicjuszem powiem ci szczerze że uczyłem się na twoich ciastach teraz zamierzam zrobić racuchy ale miał bym ochotę na makowiec i też inne jeszcze bo przy fotkach lepiej mi się robi jak tak z kartki ale wszystko pomału ale tu w całym serwisie nie mogę makowca znaleść jak jeżeli robisz te ciasto prosił bym abyś wstawiła bo bardzo dobrze wszystko opisujesz i ja też wszystko zrobię co nie ma tłuszczów i innych rzeczy wieprzowych typu smalec boczek itp.

Ostatnio zmieniony: 2012-08-02 12:04:13

Pyszne i zdrowe. =)

Ostatnio zmieniony: 2012-07-23 15:08:20

Mmm, mniam

Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 10:13:09

Dzięki za uznanie :)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-05 10:25:20

Chciałabym u Ciebie się stołować, pycha wszystko wygląda! :).

Ostatnio zmieniony: 2011-02-03 18:35:04

Pychota :)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-03 16:43:54

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj