Jak zrobić racuchy z dynią?
Mamy teraz okres dyniowy, dlatego proponuję zrobić racuchy dyniowe, który mi osobiście zasmakowały
- • 1 szklankę zsiadłego mleka lub maślanki
- • 1 szklankę mąki tortowej
- • 1 jajko
- • 25 dkg dyni
- • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- • 2 szczypty soli
- • olej do smażenia
- • cukier puder lub dżem

Dynię przekrój, następnie odkrój cienkie półksiężyce, wytnij z nich miękki miąższ wraz z nasionami, jak również odetnij twardą skórkę.

Oczyszczone półksiężyce zetrzyj na grubej tarce do jarzyn.

Jajka z maślanką wyrób mikserem. Następnie dodaj sól, mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wyrób mikserem na gładką masę.

Do masy dodaj potartą dynię i całość wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej, tylko nie za mocno, ponieważ racuchy mogą się zbyt szybko przypalić.

Na rozgrzany olej wykładaj po jednej łyżce ciasta, tworząc racuchy.

Smaż na wolnym ogniu, dość mocno rumieniąc je, aby były chrupiące.

Racuchy posyp cukrem pudrem. Można podawać je również z dżemem lub keczupem.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:16:29
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 15:00:11
Ostatnio zmieniony: 2012-08-14 09:36:42
Ostatnio zmieniony: 2012-08-03 17:30:13
Ostatnio zmieniony: 2012-08-02 12:04:13
Ostatnio zmieniony: 2012-07-23 15:08:20
Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 10:13:09
Ostatnio zmieniony: 2011-02-05 10:25:20
Ostatnio zmieniony: 2011-02-03 18:35:04
Ostatnio zmieniony: 2011-02-03 16:43:54
Dodaj komentarz