Jak zrobić pyszne zawijaki?

Polecam pyszne zawijaki własnej produkcji. Tak przyrządzone mięsko może być ciekawym niedzielnym urozmaiceniem naszych "standardowych" kotletów schabowych lub mielonych. Do tego ziemniaczki i surówka z czerwonej kapusty i mmm... palce lizać.

  • 20 plastrów rozbitej polędwicy wołowej
  • 2-3 kiszone ogórki
  • 1-2 papryki konserwowe lub naturalne
  • 20 plasterków boczku
  • sól, pieprz
  • 40 drewnianych patyczków
  • olej
1

Zakładamy że robimy 20 zawijaków (żeby zostało też coś na jutro:) ). Do przyrządzenia będziemy potrzebować:

20 plastrów rozbitej polędwicy wołowej
2-3 kiszone ogórki
1-2 papryki konserwowe lub naturalne
20 plasterków boczku
sól, pieprz
40 drewnianych patyczków
olej


2
Mięcho - zdjęcie własne Mięcho - zdjęcie własne

Mięso wołowe należy dobrze rozbić tłuczkiem (lub - jeśli jest taka możliwość - najlepiej od razu przy zakupie poprosić o maszynowe rozbicie). Solimy i pieprzymy do smaku.


3

Przygotowujemy ogórki i papryki które to kroimy w paski na długość tak aby się zmieściły do zawijaków.


4

Układamy plasterek wołowiny, na to kładziemy plasterek boczku, dokładamy pasek papryki i pasek ogórka. Całość zawijamy i zapinamy po przekątnej z obu stron dwoma drewnianymi patyczkami.


5

Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy pod przykryciem zawijaki do czasu, aż mięso przestanie być
surowe.


6

Pod koniec smażenia można dolać trochę wody, aby dodatkowo rozprużyć wołowinę. Smacznego :)


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • UWAGI: Boczek sprawia że wołowina nie jest taka sucha.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 29.11.2012

Komentarze

Wypróbowałam. Niby podobne do zrazów a jednak inne. Bardzo smakowały całej rodzince.

Ostatnio zmieniony: 2013-01-24 19:27:05

Aż sam spróbuję

Ostatnio zmieniony: 2012-12-02 17:50:49

To trochę takie mini rolady, ja rozbite mięso jeszcze smaruję musztardą albo troszkę chrzanem i potem pozostałe dodatki. Fajna i szybka porada.

Ostatnio zmieniony: 2012-12-01 14:13:44

Szkoda że zdjęcia nie oddają jeszcze zapachu i smaku :)
Ale z drugiej strony może to i lepiej - bo wypróbujecie sami....
Gorrrrąco polecam !
(Ja do ogórków i papryki dodałam jeszcze tylko plasterki pieczarek)

Ostatnio zmieniony: 2012-12-01 12:47:10

Podobne do zrazików, tylko do zrazików to raczej mięsko wieprzowe lub drobiowe. Wygląda pysznie :)

Ostatnio zmieniony: 2012-11-30 21:08:06

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj