Jak zrobić pyszne zawijaki?
Polecam pyszne zawijaki własnej produkcji. Tak przyrządzone mięsko może być ciekawym niedzielnym urozmaiceniem naszych "standardowych" kotletów schabowych lub mielonych. Do tego ziemniaczki i surówka z czerwonej kapusty i mmm... palce lizać.
- • 20 plastrów rozbitej polędwicy wołowej
- • 2-3 kiszone ogórki
- • 1-2 papryki konserwowe lub naturalne
- • 20 plasterków boczku
- • sól, pieprz
- • 40 drewnianych patyczków
- • olej
Zakładamy że robimy 20 zawijaków (żeby zostało też coś na jutro:) ). Do przyrządzenia będziemy potrzebować:
20 plastrów rozbitej polędwicy wołowej
2-3 kiszone ogórki
1-2 papryki konserwowe lub naturalne
20 plasterków boczku
sól, pieprz
40 drewnianych patyczków
olej

Mięso wołowe należy dobrze rozbić tłuczkiem (lub - jeśli jest taka możliwość - najlepiej od razu przy zakupie poprosić o maszynowe rozbicie). Solimy i pieprzymy do smaku.

Przygotowujemy ogórki i papryki które to kroimy w paski na długość tak aby się zmieściły do zawijaków.

Układamy plasterek wołowiny, na to kładziemy plasterek boczku, dokładamy pasek papryki i pasek ogórka. Całość zawijamy i zapinamy po przekątnej z obu stron dwoma drewnianymi patyczkami.

Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy pod przykryciem zawijaki do czasu, aż mięso przestanie być
surowe.

Pod koniec smażenia można dolać trochę wody, aby dodatkowo rozprużyć wołowinę. Smacznego :)
Uwagi i spostrzeżenia
- •UWAGI: Boczek sprawia że wołowina nie jest taka sucha.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-24 19:27:05
Ostatnio zmieniony: 2012-12-02 17:50:49
Ostatnio zmieniony: 2012-12-01 14:13:44
Ale z drugiej strony może to i lepiej - bo wypróbujecie sami....
Gorrrrąco polecam !
(Ja do ogórków i papryki dodałam jeszcze tylko plasterki pieczarek)
Ostatnio zmieniony: 2012-12-01 12:47:10
Ostatnio zmieniony: 2012-11-30 21:08:06
Dodaj komentarz