Jak zrobić pyszne tiramisu?
Tiramisu to deser uwielbiany przez każdego łasucha. Nie wszyscy jednak wiedzą, w jaki sposób można go łatwo przygotować.
- • mascarpone
- • cukier puder
- • 3-4 jajka
- • sól
- • biszkopty
- • kawa
- • alkohol

Najpierw należy 500 g mascarpone ubić z 3-4 żółtkami i 100 g cukru pudru.
Następnie ubijamy 3-4 białka (według tego, ile żółtek zużyliśmy do pierwszej masy) ze szczyptą soli.
Po ubiciu obie masy należy połączyć.
W osobnym naczyniu mieszamy 3 filiżanki kawy espresso z odrobina alkoholu, np. brandy.
W syropie kawowo-alkoholowym maczamy podłużne biszkopty, a następnie układamy je na spodzie np. blachy do pieczenia bądź innego ozdobnego naczynia.
Na spód zrobiony z biszkoptów nakładamy masę, na masę biszkopty moczone w syropie i tak na zmianę: biszkopt - masa.
Kiedy już ułożymy warstwy, otrzymany deser dekorujemy startą mleczną czekoladą.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Biszkopty powinny być tylko lekko zanurzone w syropie.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-02-27 16:29:55
Dodaj komentarz