Jak zrobić pyszne pierożki z ciasta francuskiego?
Podaję bardzo fajny przepis na pierożki z ciasta francuskiego. Bardzo lubię gotować i eksperymentować w kuchni. Wczoraj właśnie myślałam co oryginalnego przygotować na obiad. Znalazłam w zamrażarce 2 opakowania ciasta francuskiego, piersi z kurczaka i...
- • - 2 piersi z kurczaka
- • - 2 opakowania ciasta francuskiego
- • - 10 pieczarek
- • - 2 cebule
- • - 1 puszka kukurydzy
- • - 1 kapusta pekińska
- • - 5 łyżek jogurtu naturalnego
- • - 2 łyżki majonezu
- • - przyprawa gyros
- • - 2 ząbki czosnku
- • - sól
- • - pieprz
- • - jajko
Piersi kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować przyprawą gyros, wstawić do lodówki na 30 min.

Dip czosnkowo - jogurtowy.
Do miseczki wlać 5 łyżek jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, przyprawić solą (ja dodałam sól ziołową), pieprzem i czosnkiem. Dla dbających o linię polecam zastąpienie majonezu jogurtem greckim.

Farsz.
Pokroić w kostkę pieczarki i cebulkę, podsmażyć. Dodać kukurydzę i 4 liście pokrojonej w kostkę kapusty pekińskiej.
Farsz wymieszać z kurczakiem i połową dipu.

Ciasto francuskie należy pokroić na 8 równych prostokątów. Nakładać farsz na jeden koniec następnie drugim przykryć farsz i dokładnie skleić. Zrobić na wierzchu dziurki widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem.

Pierożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 min w temp 200 stopni.

Do pierożków polecam sałatkę z kapusty pekińskiej i papryki czerwonej.
Na talerzu pierożki polewamy dipem.
Smacznego!
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:14:59
Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 14:02:12
Ostatnio zmieniony: 2011-02-19 20:26:05
Dodaj komentarz