Jak zrobić pyszne ciasto z marchewki?
Nie wymaga dużego wysiłku, ani umiejętności kulinarnych. Ciasto z marchewki robi się szybko i jest bardzo smaczne i puszyste.
- • 9-10 marchewek, 4 jajka, 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 szkl. oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyż. sody, 1 łyżecz.cynamonu

Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach 10 średnich marchewek.

4 całe jajka utrzyj z 1 szklanką cukru na puszystą masę.
2 szklanki mąki wymieszaj z łyżeczką sody, proszku do pieczenia i cynamonem.
Do ubitych jajek, wrzuć utartą marchew i wymieszaj. Wsypuj na przemian wymieszaną mąkę i wlewaj powoli 1 szklankę oleju, ciągle ucierając.
Tak utartą masę wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i piecz ciasto w temperaturze 180 st.C przez ok. 50 min.
Po upieczeniu ciasto można przełożyć kremem karpatkowym, dostępnym w postaci proszku w torebce, który należy przygotować według przepisu na opakowaniu. Ciasto przełożone kremem karpatkowym jest jeszcze lepsze.
Dodaj komentarz