Jak zrobić prawdziwe kluski śląskie?

Wprawdzie przepis na kluski śląskie już w tym portalu się pojawił, ale w moim domu kluski robi się ciut inaczej – w wersji weselnej. Podaje się je najczęściej do niedzielnego obiadu w towarzystwie pieczonego kurczaka lub rolady z mięsa wołowego oraz polewa się zawiesistym sosem. Tuczące, ale jakie pyszne!

Krok 4 z 5

Nakładaj na dłonie kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego....

Nakładaj na dłonie kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Tocz ciasto pomiędzy dłońmi i formuj kształtne kulki o aksamitnej powierzchni. Wrzucaj kluski na lekko osolony wrzątek. Gotuj na bardzo wolnym ogniu (!) przez ok. 3-4 minuty od chwili, kiedy wypłyną. Podawaj gorące. Polewaj sosem mięsnym lub przysmażonymi skwarkami z cebulą. Jeśli ugotowanych klusek zostanie (co jest mało prawdopodobne :-)), odsmaż je na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu i podaj ze smażonym boczkiem i cebulą – palce lizać!

Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.10.2013

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj