Jak zrobić prawdziwe kluski śląskie?
Wprawdzie przepis na kluski śląskie już w tym portalu się pojawił, ale w moim domu kluski robi się ciut inaczej – w wersji weselnej. Podaje się je najczęściej do niedzielnego obiadu w towarzystwie pieczonego kurczaka lub rolady z mięsa wołowego oraz polewa się zawiesistym sosem. Tuczące, ale jakie pyszne!
Krok 4 z 5

Nakładaj na dłonie kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Tocz ciasto pomiędzy dłońmi i formuj kształtne kulki o aksamitnej powierzchni. Wrzucaj kluski na lekko osolony wrzątek. Gotuj na bardzo wolnym ogniu (!) przez ok. 3-4 minuty od chwili, kiedy wypłyną. Podawaj gorące. Polewaj sosem mięsnym lub przysmażonymi skwarkami z cebulą. Jeśli ugotowanych klusek zostanie (co jest mało prawdopodobne :-)), odsmaż je na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu i podaj ze smażonym boczkiem i cebulą – palce lizać!
Dodaj komentarz