Jak zrobić poncz z wina i soku?

Zapraszasz znajomych na małą imprezkę, ale nie chcesz im kolejny raz serwować zwykłego wina albo wódki? Proponuję kilka godzin wcześniej przygotować poncz - szybki orzeźwiający drink, który może być podany w ciekawej formie. Poniżej opisuję, jak przygotować jedną porcję (miskę) - a Ty możesz dostosować ten przepis do soich potrzeb

  • wino, sok owocowy, napój koktajlowy, soczyste owoce, lód, miska, chochla
1

Przygotuj sobie kilka rzeczy:
- Wino białe lub różowe półsłodkie 0,7 l.
- sok/napój 1 l. - idealnie pasuje sok ananasowy lub napoje koktajlowe bądź z owoców egzotycznych, jeśli szykujesz więcej porcji, warto wybrać różne smaki
- owoce o soczystym miąższu - np. ananas, pomarańcze, kiwi, arbuz
- dużo kostek lodu
- miska i chochla


2

Jeżeli zamierzasz skorzystać z arbuza, możesz przeciąć go w 3/4 wysokości, wydrążyć miąższ i zastąpić miskę jego skorupą (którą możesz tez jakoś udekorować np. ząbkując górny brzeg)


3
Ja zdecydowałam się tym razem na plastry Ja zdecydowałam się tym razem na plastry

Owoce pokrój w kostkę w dowolnej ilości i wrzuć do naczynia (miska lub skorupa arbuza)


4

Dolej do tego wino i sok


5

Odstaw całość na godzinę do lodówki, owoce puszczą soki, jednocześnie nasiąkając alkoholem


6

Kiedy goście już są, wystaw naczynie z ponczem, dorzuć kostek lodu, przemieszaj i możesz już podawać drinki


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Możesz śmiało proponować gościom podjadanie owoców - są nasączone alkoholem, więc przyprawią o dodatkowy zawrót głowy ;)


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 07.04.2013

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj