Jak zrobić poncz z wina i soku?
Zapraszasz znajomych na małą imprezkę, ale nie chcesz im kolejny raz serwować zwykłego wina albo wódki? Proponuję kilka godzin wcześniej przygotować poncz - szybki orzeźwiający drink, który może być podany w ciekawej formie. Poniżej opisuję, jak przygotować jedną porcję (miskę) - a Ty możesz dostosować ten przepis do soich potrzeb
- • wino, sok owocowy, napój koktajlowy, soczyste owoce, lód, miska, chochla

Przygotuj sobie kilka rzeczy:
- Wino białe lub różowe półsłodkie 0,7 l.
- sok/napój 1 l. - idealnie pasuje sok ananasowy lub napoje koktajlowe bądź z owoców egzotycznych, jeśli szykujesz więcej porcji, warto wybrać różne smaki
- owoce o soczystym miąższu - np. ananas, pomarańcze, kiwi, arbuz
- dużo kostek lodu
- miska i chochla
Jeżeli zamierzasz skorzystać z arbuza, możesz przeciąć go w 3/4 wysokości, wydrążyć miąższ i zastąpić miskę jego skorupą (którą możesz tez jakoś udekorować np. ząbkując górny brzeg)

Owoce pokrój w kostkę w dowolnej ilości i wrzuć do naczynia (miska lub skorupa arbuza)

Dolej do tego wino i sok
Odstaw całość na godzinę do lodówki, owoce puszczą soki, jednocześnie nasiąkając alkoholem

Kiedy goście już są, wystaw naczynie z ponczem, dorzuć kostek lodu, przemieszaj i możesz już podawać drinki
Uwagi i spostrzeżenia
- •Możesz śmiało proponować gościom podjadanie owoców - są nasączone alkoholem, więc przyprawią o dodatkowy zawrót głowy ;)
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Dodaj komentarz