Jak zrobić polewę czekoladową ?

Tak zrobiona polewą możesz polać ciasto albo też jakieś ciasteczka. Nadaje się też jako dodatek do lodów . Wszystko to zależy od inwencji i pomysłowości. Zapraszam!

  • 0,5 kostki margaryny, 3 łyżki ciemnego kakao, pół szklanki wody, pół szklanki cukru, garnek i łyżka
1
rozpuszczanie margaryny i cukru rozpuszczanie margaryny i cukru

Rozpuść margarynę z cukrem na wolnym gazie. Mieszaj podczas rozpuszczania, aby się nie przypaliło.


2
mieszanie mieszanie

Teraz wlej wodę i wsyp kakao, mieszaj do rozpuszczenia i zagotowania. Gotuj powoli aż wyparuje woda - masa zaczyna wtedy gęstnieć.


3
gotowa polewa gotowa polewa

Odstaw z ognia - poczekaj aż troszkę przestygnie i nakładaj na wybrane ciasto.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Polewa z mojego przepisu nie jest bardzo słodka, ale za to bardzo czekoladowa.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 02.04.2013

Komentarze

fajne

Ostatnio zmieniony: 2013-04-11 10:50:48

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj