Jak zrobić polewę czekoladową ?
Tak zrobiona polewą możesz polać ciasto albo też jakieś ciasteczka. Nadaje się też jako dodatek do lodów . Wszystko to zależy od inwencji i pomysłowości. Zapraszam!
- • 0,5 kostki margaryny, 3 łyżki ciemnego kakao, pół szklanki wody, pół szklanki cukru, garnek i łyżka
1

Rozpuść margarynę z cukrem na wolnym gazie. Mieszaj podczas rozpuszczania, aby się nie przypaliło.
2

Teraz wlej wodę i wsyp kakao, mieszaj do rozpuszczenia i zagotowania. Gotuj powoli aż wyparuje woda - masa zaczyna wtedy gęstnieć.
3

Odstaw z ognia - poczekaj aż troszkę przestygnie i nakładaj na wybrane ciasto.
4
Uwagi i spostrzeżenia
- •Polewa z mojego przepisu nie jest bardzo słodka, ale za to bardzo czekoladowa.
Komentarze
fajne
Ostatnio zmieniony: 2013-04-11 10:50:48
Dodaj komentarz