Jak zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków ?
To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Równie smaczna, jak nie smaczniejsza. Wypróbujcie przepis i porównajcie sami.
- • Składniki placków ziemniaczanych:
- • - ugotowane ziemniaki
- • - przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- • - 2-4 jajka (1 lub 2 do masy ziemniaczanej w zależności od ilości użytych ziemniaków i 1-2 do rozkłócenia do panierowania)
- • - ewentualnie odrobina mąki do ziemniaków jakby ciasto było zbyt rzadkie
- • - bułka tarta
- • - olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane pozostawiamy do wystygnięcia.

Wystudzone ziemniaki mielimy maszynką jeden raz. Do zmielonych ziemniaków wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Rozkłócamy dwa jajka. Na osobny talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Z masy ziemniaczanej formujemy zgrabne placuszki. Zamaczamy je w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Tak przygotowane placuszki smażymy na średnio głębokim rozgrzanym oleju do zrumienienia się panierki. Podajemy z keczupem lub sosem pieczarkowym.
Uwagi i spostrzeżenia
- •
- •Jeśli masa na placuszki wyjdzie zbyt rzadka dodajemy do niej nieco mąki.
- •
- •Z przypraw warto dodawać te które lubimy samodzielnie komponując idealny dla nas zestaw.
- •
- •Nie podaję dokładnej ilości ziemniaków, gdyż zależy ona od ilości osób dla których robimy placki.
- •
- •Placuszki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Na zimno nie są już tak smaczne.
Galeria








Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-06-14 10:56:22
Ostatnio zmieniony: 2013-06-14 07:56:31
Ostatnio zmieniony: 2013-06-13 13:38:41
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony: 2013-06-13 08:57:06
Ostatnio zmieniony: 2013-06-10 18:43:16
Ostatnio zmieniony: 2013-06-09 11:15:44
Ostatnio zmieniony: 2013-06-09 02:10:46
Ostatnio zmieniony: 2013-05-31 14:19:25
Ostatnio zmieniony: 2013-05-27 13:19:42
Ostatnio zmieniony: 2013-05-26 18:08:24
Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 20:38:43
Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 19:21:31
Dodaj komentarz