Jak zrobić pieczeń z indyka?

Polecam pyszną pieczeń z indyka, bardzo oryginalną w smaku, dobrą na każdą okazję, także jako danie Świąteczne.

  • 80 dkg piersi z indyka
  • 10 dkg suszonych śliwek
  • łyżeczka majeranku
  • 10 dkg obranych migdałów
  • cynamon, sól, pieprz
  • 2 cebule sredniej wielkości
  • łyżeczkę margaryny
  • koncentrat pomidorowy
  • kremówka
  • 3-4 marchewki
  • 2 pory
1

Zaczynamy od przygotowania farszu. Śliwki, majeranek, cynamon i migdały należy ze sobą wymieszać.


2

Mięso lekko rozbić i natrzeć solą i pieprzem. Nałożyć przygotowany farsz i zwinąć w rulon. Można wspomóc się szpikulcami do mięsa lub nitką.


3

Obsmażyć mięso z każdej strony, najlepiej w naczyniu żaroodpornym. Dodać następnie posiekaną cebulę, koncentrat pomidorowy oraz 1/2 litra wody. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cynamonu i piec przez około 50 minut.


4

W tym czasie pory i marchewkę pokroić w talarki i dusić na małym ogniu w małej ilości wody około 30 minut.


5

Całość dodać do mięsa i piec jeszcze około 15 minut. Na końcu sos zaprawić kremówką.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 25.11.2012

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj