Jak zrobić pieczeń z indyka?
Polecam pyszną pieczeń z indyka, bardzo oryginalną w smaku, dobrą na każdą okazję, także jako danie Świąteczne.
- • 80 dkg piersi z indyka
- • 10 dkg suszonych śliwek
- • łyżeczka majeranku
- • 10 dkg obranych migdałów
- • cynamon, sól, pieprz
- • 2 cebule sredniej wielkości
- • łyżeczkę margaryny
- • koncentrat pomidorowy
- • kremówka
- • 3-4 marchewki
- • 2 pory
Zaczynamy od przygotowania farszu. Śliwki, majeranek, cynamon i migdały należy ze sobą wymieszać.
Mięso lekko rozbić i natrzeć solą i pieprzem. Nałożyć przygotowany farsz i zwinąć w rulon. Można wspomóc się szpikulcami do mięsa lub nitką.
Obsmażyć mięso z każdej strony, najlepiej w naczyniu żaroodpornym. Dodać następnie posiekaną cebulę, koncentrat pomidorowy oraz 1/2 litra wody. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cynamonu i piec przez około 50 minut.
W tym czasie pory i marchewkę pokroić w talarki i dusić na małym ogniu w małej ilości wody około 30 minut.
Całość dodać do mięsa i piec jeszcze około 15 minut. Na końcu sos zaprawić kremówką.
Dodaj komentarz