Jak zrobić pastę guacamole - sposób na pyszne kanapki?
Awokado dzięki swoim właściwościom wspaniale potrafi zastąpić tradycyjne dodatki do kanapek takie jak masło, margaryna czy różnego rodzaju serki do chleba. Pasta guacamole jest niezwykle smaczna, a przy tym zdrowa i co ważne stanowi miłą odmianę w naszym codziennym menu...jest też łatwa w przygotowaniu.
- • 1 dojrzałe awokado
- • połowa cytryny
- • zioła porwansalskie
- • papryka chilli
- • pieprz
- • sól
- • ulubiona szynka
- • pomidor
- • pieczywo
Pozbywamy się skórki z awokado, najlepiej to zrobić łyżką, przekrawamy awokado na pół, kiedy jest dojrzałe nie będzie żadnego problemu, żeby wydobyć miąższ. Pestka do kosza, reszta do niewielkiej miseczki.
W międzyczasie parę kromek wrzucamy do tostera, albo robimy tosty w piekarniku, lepiej, żeby nie były za bardzo spieczone.
Obieramy ząbek czosnku i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, wrzucamy do miseczki z awokado, wciskamy sok z cytryny, ilość zależy od upodobań. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Wszystko rozcieramy widelcem lub używamy blendera, wtedy masa jest bardziej jednolita. Do takiej pasty można dodać niewielką ilość drobno pokrojonej papryki chilli.
Pasta jest najlepsza, kiedy jest dobrze schłodzona, dlatego odstawiamy guacamole na jakiś czas do lodówki.
Pomidora kroimy w ćwiartki i wcieramy w tosta, oczywiście sam miąższ;) Na to nasze guacamole, a potem już plasterek szynki.
Smacznego!
Uwagi i spostrzeżenia
- •Najlepiej schłodzić pastę, wstawiając ją na jakiś czas do lodówki.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-20 10:52:42
Dodaj komentarz