Jak zrobić papiloty z boczku czyli czary mary na patyku?
Każda potrawa, tak jak i kobieta potrzebuje odpowiedniej oprawy. Wówczas nawet z banalnych składników możemy wyczarować niesamowite rzeczy, cieszące zarówno oko jak i podniebienie. To propozycja z którą problemu nie będzie miał nawet kuchenny nowicjusz. Do naszego magicznego kotła potrzeba będzie nam trochę śliwek, sera, wędzonego boczku i wykałaczki. Zaczynamy czarować....
- • 25 dag suszonych śliwek kalifornijskich, najlepiej bez pestek
- • 20 dag żółtego sera
- • 20 dag wędzonego boczku
- • 30 wykałaczek krótkich lub 10 długich
SKŁADNIKI DO MAGICZNEGO KOTŁA:
25 dag suszonych śliwek kalifornijskich, najlepiej bez pestek,
20 dag żółtego sera (może być gouda, albo jakiś ostrzejszy dla podkreślenia smaku)
20 dag wędzonego boczku (użyłam boczku w plastrach)
30 wykałaczek krótkich lub 10 długich
ZACZYNAMY CZAROWAĆ:
1. Śliwki moczymy w ciepłej wodzie co najmniej 15 minut. Potem odcedzamy i osuszamy.
2.Ser tniemy w słupki. wysokość ok 2 cm a grubość ok 0,5 cm - tak żeby przeszło przez śliwkę.
3. Słupki sera wkładamy w śliwki.
4. Następnie każdą śliwę nadzianą serem owijamy plastrem boczku.
5.Tak powstałe rulony przebijamy wykałaczką, żeby się nie rozwijały.
CZARY MARY I TROCHĘ ... ELEKTRYKI
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Układamy nasze papiloty na ruszcie lub w naczyniu żaroodpornym uprzednio wysmarowanym olejem.
Zapiekamy ok 10 minut aż do zarumienienia.
Doskonale smakuje z sosem koperkowo- czosnkowym.
Najlepiej podawać na ciepło.
Myślę, że ta potrawa wykonana przez mężczyznę zaczaruje serce niejedenej kobiety.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Nawet przypadkowa konsumpcja kończy się wielką miłością:)
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 15:56:54
Ostatnio zmieniony: 2012-10-13 18:44:48
Ostatnio zmieniony: 2012-09-03 17:07:47
Ostatnio zmieniony: 2012-03-02 16:27:01
Ostatnio zmieniony: 2011-08-07 10:51:19
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 12:54:19
Ostatnio zmieniony: 2011-01-30 16:47:48
Ostatnio zmieniony: 2010-12-28 22:43:37
Dodaj komentarz