Jak zrobić ogórki małosolne?

Smak i zapach ogórków małosolnych kojarzy się z nadejściem lata - czas wakacji i urlopu. Uwielbiam robić i jeść ogórki małosolne. Są łatwe do zrobienia, trzeba znać tylko odpowiednie proporcje i poświęcić troszeczkę czasu - zero umiejętności kulinarnych. Zachęcam do wypróbowania.

  • 2,5 kg ogórków polnych, główka czosnku, 20 cm korzenia chrzanu, 2 liscie chrzanu, 4,5 łyżki soli, 3 litry wody, garść liści wiśni, 6-8 liści czarnej porzeczki, przyprawa do kiszenia ogórków.
1
źródło: Wikimedia źródło: Wikimedia

Ogórki moczymy około 3 godziny w zimnej wodzie. Następnie odcinamy 1 - centymetrowe końcówki z obu stron ogórka.


2

Gotujemy 3 litry wody i wsypujemy sól. Mieszamy do rozpuszczenia soli i odstawiamy do ostygnięcia.


3

Przygotowujemy i obieramy czosnek, korzeń chrzanu. Myjemy liście porzeczki, wiśni i chrzanu oraz koper.


4

Liście wiśni i chrzanu oraz koper układamy na dnie kufla.
Następnie układamy pierwszą warstwę ogórków, wrzucamy pokrojony w paski czosnek oraz w słupki chrzan, gałązkę kopru, 5-6 liści wiśni i 2 liście czarnej porzeczki, płaską łyżkę przyprawy do kiszenia ogórków. Układamy drugą warstwę ogórków i wrzucamy na to takie same składniki, jak na pierwszą warstwę ogórków.
I tak samo postępujemy do wyczerpania ogórków.


5

Po ostatniej warstwie ogórków wrzucamy więcej liści wiśni i liść chrzanu, tak by ogórki były zakryte.


6

Do kufra wlewamy zimną osoloną wodę.


7

Obciążamy talerzykiem i słoikiem z wodą.


8

Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni.


9

Uwagi i spostrzeżenia

  • Koniecznie mocz ogórki w zimnej wodzie przed układaniem ich do kufla! Pamiętaj, aby nie dodać za dużo liści!


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 13.07.2012

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj