Jak zrobić ogórki małosolne?
Smak i zapach ogórków małosolnych kojarzy się z nadejściem lata - czas wakacji i urlopu. Uwielbiam robić i jeść ogórki małosolne. Są łatwe do zrobienia, trzeba znać tylko odpowiednie proporcje i poświęcić troszeczkę czasu - zero umiejętności kulinarnych. Zachęcam do wypróbowania.
- • 2,5 kg ogórków polnych, główka czosnku, 20 cm korzenia chrzanu, 2 liscie chrzanu, 4,5 łyżki soli, 3 litry wody, garść liści wiśni, 6-8 liści czarnej porzeczki, przyprawa do kiszenia ogórków.

Ogórki moczymy około 3 godziny w zimnej wodzie. Następnie odcinamy 1 - centymetrowe końcówki z obu stron ogórka.
Gotujemy 3 litry wody i wsypujemy sól. Mieszamy do rozpuszczenia soli i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy i obieramy czosnek, korzeń chrzanu. Myjemy liście porzeczki, wiśni i chrzanu oraz koper.
Liście wiśni i chrzanu oraz koper układamy na dnie kufla.
Następnie układamy pierwszą warstwę ogórków, wrzucamy pokrojony w paski czosnek oraz w słupki chrzan, gałązkę kopru, 5-6 liści wiśni i 2 liście czarnej porzeczki, płaską łyżkę przyprawy do kiszenia ogórków. Układamy drugą warstwę ogórków i wrzucamy na to takie same składniki, jak na pierwszą warstwę ogórków.
I tak samo postępujemy do wyczerpania ogórków.
Po ostatniej warstwie ogórków wrzucamy więcej liści wiśni i liść chrzanu, tak by ogórki były zakryte.
Do kufra wlewamy zimną osoloną wodę.
Obciążamy talerzykiem i słoikiem z wodą.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Koniecznie mocz ogórki w zimnej wodzie przed układaniem ich do kufla! Pamiętaj, aby nie dodać za dużo liści!
Dodaj komentarz