Jak zrobić nalewkę z orzechów włoskich- rosolis orzechowy?
Przepis na nalewkę z orzechów włoskich. Idealna na jesienne wieczory. Polecana dla osób z dolegliwościami żołądkowymi.
- • 10 zielonych orzechów włoskich
- • 0,5l spirytusu 95%
- • 0,5l wody
- • 300g cukru
- • 1g goździków
- • 1g kwiatu muszkatołowego
- • Duży słoik lub butelka
1
Owoce orzecha włoskiego zebrać w lipcu, kiedy są jeszcze zielone.
2
Orzechy drobno pokroić i wrzucić do naczynia (słoika, butelki) wraz z goździkami i kwiatem muszkatołowym.
3
Składniki zalać spirytusem 95%.
4
Wodę podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Wsypać cukier i miesząc do momentu rozpuszczenia cukru. Syrop ostudzić i wlać do słoika lub butelki.
5
Całość szczelnie zamknąć. Wymieszać i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 miesiące.
6
Po dwóch miesiącach nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
super
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:00:07
Bardzo ciekawy przepis na coś wyjątkowego. Nie piłam orzechówki, ale podobno jest niepowtarzalny smak. W ogródku mam drzewko orzecha włoskiego, ale za późno się zorientowałam, że trzeba to jeszcze 2 miesiące trzymać. Chyba się skuszę następnym razem. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony: 2011-09-12 17:14:06
Dodaj komentarz