Jak zrobić nalewkę z orzechów włoskich- rosolis orzechowy?

Przepis na nalewkę z orzechów włoskich. Idealna na jesienne wieczory. Polecana dla osób z dolegliwościami żołądkowymi.

  • 10 zielonych orzechów włoskich
  • 0,5l spirytusu 95%
  • 0,5l wody
  • 300g cukru
  • 1g goździków
  • 1g kwiatu muszkatołowego
  • Duży słoik lub butelka
1

Owoce orzecha włoskiego zebrać w lipcu, kiedy są jeszcze zielone.


2

Orzechy drobno pokroić i wrzucić do naczynia (słoika, butelki) wraz z goździkami i kwiatem muszkatołowym.


3

Składniki zalać spirytusem 95%.


4

Wodę podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Wsypać cukier i miesząc do momentu rozpuszczenia cukru. Syrop ostudzić i wlać do słoika lub butelki.


5

Całość szczelnie zamknąć. Wymieszać i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 miesiące.


6

Po dwóch miesiącach nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 09.09.2011

Komentarze

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:00:07

Bardzo ciekawy przepis na coś wyjątkowego. Nie piłam orzechówki, ale podobno jest niepowtarzalny smak. W ogródku mam drzewko orzecha włoskiego, ale za późno się zorientowałam, że trzeba to jeszcze 2 miesiące trzymać. Chyba się skuszę następnym razem. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2011-09-12 17:14:06

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj