Jak zrobić naleśniki - jeden przepis, 3 potrawy?
Naleśniki są jedną z najłatwiejszych i najszybszych w przygotowaniu potraw. Nadają się na każdą okazję i porę dnia, a przy tym są pożywne. Z jednego rodzaju ciasta możemy zrobić naleśniki, placki, oraz krokiety. Jak je zatem zrobić?
Ciasto naleśnikowe.
Składniki:
4 jajka
1,7 szklanki mąki (230 g)
1,2 szklanka mleka (280 g)
olej lub masło (50g)
szczypta soli (1 g)
Wszystkie składniki zmiksować w dość wysokim naczyniu (najlepiej w rondlu – ułatwia nalewanie ciasta na patelnię) do uzyskania jednolitej masy. Ciasto można w każdej chwili zagęścić mąką lub rozrzedzić dolewając odrobinę mleka.
Na słodko, czy słono?
Jeśli chcemy zrobić słodkie ciasto, dodajemy jeszcze 4 łyżeczki cukru (20 gram). Jeśli na słono, to zamiast cukru, dodajemy dodatkową szczyptę soli.
Smażenie.
Żeby smażenie było łatwiejsze i szybsze dodajemy tłuszcz do ciasta. Do słonego ciasta dodajemy oleju, a do słodkiego - masła. Masło należy wcześniej rozpuścić na patelni i poczekać aż wystygnie (jak przestanie parzyć w umyty wcześniej palec, to przelewamy do ciasta pomagając sobie łyżką i mieszamy do uzyskania jednolitej masy). Patelni nie czyścimy po topieniu masła – pozostały tłuszcz przyda się do smażenia.
Na rozgrzaną patelnię wylewamy taką ilość ciasta, by przykryć dno cienką warstwą (pomagamy sobie „manewrując” całą patelnią). Smażymy na średnim ogniu najpierw z jednej strony, potem przerzucamy na drugą za pomocą długiego noża (lub łopatki) i smażymy jeszcze chwilę.
Nadzienie.
Z nadzieniem ogranicza nas tylko nasza fantazja. Mogą być z serem białym, dżemem lub z mięsem czy warzywami.
Brudne naczynia:
- rondel
- patelnia
- szklanki do ważenia produktów, sztućce
- łopatki miksera
- pół kuchni jeśli wybraliśmy zbyt niskie naczynie
Koszty i kaloryczność (na słodko z serem białym ze śmietaną 30%)
Z podanego przepisu uzyskamy 8-9 naleśników (w zależności od wielkości patelni i gęstości ciasta).
Koszty wszystkich produktów, proporcjonalnie do zużytej ilości, wynoszą łącznie 6,51 zł (jeden naleśnik kosztuje nas 0,80 zł). Kaloryczność łącznie: 2108 kcal (jeden naleśnik 264 kcal).
Uwagi i spostrzeżenia
- •Ilość dodanych jajek zależy od naszych upodobań (od 1 do 4) dodając więcej jajek uzyskujemy biszkoptowy kolor.
- •Żeby zrobić racuchy z jabłkami wystarczy zrobić nieco gęstsze, słodkie ciasto i dodać pokrojone jabłka.
- •Przy krokietach robimy słone ciasto, wypełniamy mięsem i po obtoczeniu w jajku i bułce ponownie smażymy.
- •Naleśniki deserowe, pomysłowo udekorowane wraz z niecodzienną oprawą są fajnym pomysłem na różne okazje.
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-03 13:46:17
Ostatnio zmieniony: 2011-03-16 18:27:40
Ostatnio zmieniony: 2011-03-03 09:52:28
Dodaj komentarz