Jak zrobić naleśniki - jeden przepis, 3 potrawy?

Naleśniki są jedną z najłatwiejszych i najszybszych w przygotowaniu potraw. Nadają się na każdą okazję i porę dnia, a przy tym są pożywne. Z jednego rodzaju ciasta możemy zrobić naleśniki, placki, oraz krokiety. Jak je zatem zrobić?

1

Ciasto naleśnikowe.

Składniki:
4 jajka
1,7 szklanki mąki (230 g)
1,2 szklanka mleka (280 g)
olej lub masło (50g)
szczypta soli (1 g)

Wszystkie składniki zmiksować w dość wysokim naczyniu (najlepiej w rondlu – ułatwia nalewanie ciasta na patelnię) do uzyskania jednolitej masy. Ciasto można w każdej chwili zagęścić mąką lub rozrzedzić dolewając odrobinę mleka.


2

Na słodko, czy słono?

Jeśli chcemy zrobić słodkie ciasto, dodajemy jeszcze 4 łyżeczki cukru (20 gram). Jeśli na słono, to zamiast cukru, dodajemy dodatkową szczyptę soli.


3

Smażenie.

Żeby smażenie było łatwiejsze i szybsze dodajemy tłuszcz do ciasta. Do słonego ciasta dodajemy oleju, a do słodkiego - masła. Masło należy wcześniej rozpuścić na patelni i poczekać aż wystygnie (jak przestanie parzyć w umyty wcześniej palec, to przelewamy do ciasta pomagając sobie łyżką i mieszamy do uzyskania jednolitej masy). Patelni nie czyścimy po topieniu masła – pozostały tłuszcz przyda się do smażenia.

Na rozgrzaną patelnię wylewamy taką ilość ciasta, by przykryć dno cienką warstwą (pomagamy sobie „manewrując” całą patelnią). Smażymy na średnim ogniu najpierw z jednej strony, potem przerzucamy na drugą za pomocą długiego noża (lub łopatki) i smażymy jeszcze chwilę.


4

Nadzienie.

Z nadzieniem ogranicza nas tylko nasza fantazja. Mogą być z serem białym, dżemem lub z mięsem czy warzywami.


5

Brudne naczynia:

- rondel
- patelnia
- szklanki do ważenia produktów, sztućce
- łopatki miksera
- pół kuchni jeśli wybraliśmy zbyt niskie naczynie


6

Koszty i kaloryczność (na słodko z serem białym ze śmietaną 30%)

Z podanego przepisu uzyskamy 8-9 naleśników (w zależności od wielkości patelni i gęstości ciasta).
Koszty wszystkich produktów, proporcjonalnie do zużytej ilości, wynoszą łącznie 6,51 zł (jeden naleśnik kosztuje nas 0,80 zł). Kaloryczność łącznie: 2108 kcal (jeden naleśnik 264 kcal).


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Ilość dodanych jajek zależy od naszych upodobań (od 1 do 4) dodając więcej jajek uzyskujemy biszkoptowy kolor.

  • Żeby zrobić racuchy z jabłkami wystarczy zrobić nieco gęstsze, słodkie ciasto i dodać pokrojone jabłka.

  • Przy krokietach robimy słone ciasto, wypełniamy mięsem i po obtoczeniu w jajku i bułce ponownie smażymy.

  • Naleśniki deserowe, pomysłowo udekorowane wraz z niecodzienną oprawą są fajnym pomysłem na różne okazje.


Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 28.02.2011

Komentarze

ciekawe

Ostatnio zmieniony: 2013-02-03 13:46:17

Porada dokładnie pokazuje trzy warianty naleśników. Każdy może coś sobie dobrać do smaku. Chociaż jeden przepis i ta sama potrawa, to jednak zupełnie są inne smaki.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-16 18:27:40

Ciekawy przepis, może kiedyś spróbuję.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-03 09:52:28

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj