Jak zrobić "najlepszy sernik w mieście"?

Ten przepyszny sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, ale zawiera pewną tajemnicę, bez której sernik robi się zbity. Ser twarogowy należy przekręcić przez maszynkę lub kupić gotowy (nie może być zbyt wodnisty).

  • 2 kg sera białego
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 8 łyżek kaszki manny
  • 6 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia
  • rodzynki i orzeszki
1

Tłuszcz, żółtka, cukier utrzeć na jednolitą masę. Można użyć miksera. Następnie przełożyć masę do makutry i dodać ser. Całość masy należy utrzeć ręcznie, aby masa serowa była mocno napowietrzona.


2

Na koniec dodać ubite białka, kaszkę mannę, rodzynki cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.
Rodzynki po uprzednim zaparzeniu gorącą wodą i ostudzeniu lekko przyprószyć mąką, w ten sposób nie będą opadały na dno.


3

Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Na wierzchu wedle uznania można zrobić polewę lukrową lub czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 24.11.2012

Komentarze

Najlepszy to ser twarogowy który uprzednio należy zmielić. Ale jeżeli chcę iść na łatwiznę to kupuje wypróbowany ser gotowy, zmielony w kubełku. Ważne aby po otwarciu nie było w nim wody.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-10 12:31:20

Podziwiam, że chce ci się ucierać ser w makutrze. A jakiego sera używasz?

Ostatnio zmieniony: 2013-02-04 17:49:58