Jak zrobić "najlepszy sernik w mieście"?
Ten przepyszny sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, ale zawiera pewną tajemnicę, bez której sernik robi się zbity. Ser twarogowy należy przekręcić przez maszynkę lub kupić gotowy (nie może być zbyt wodnisty).
- • 2 kg sera białego
- • 1 kostka margaryny
- • 2 szklanki cukru
- • 8 łyżek kaszki manny
- • 6 jajek
- • 1 cukier waniliowy
- • 1 proszek do pieczenia
- • rodzynki i orzeszki
Tłuszcz, żółtka, cukier utrzeć na jednolitą masę. Można użyć miksera. Następnie przełożyć masę do makutry i dodać ser. Całość masy należy utrzeć ręcznie, aby masa serowa była mocno napowietrzona.
Na koniec dodać ubite białka, kaszkę mannę, rodzynki cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.
Rodzynki po uprzednim zaparzeniu gorącą wodą i ostudzeniu lekko przyprószyć mąką, w ten sposób nie będą opadały na dno.

Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Na wierzchu wedle uznania można zrobić polewę lukrową lub czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-10 12:31:20
Ostatnio zmieniony: 2013-02-04 17:49:58
Dodaj komentarz