Jak zrobić nadziewane papryki ?
Nie masz pomysłu na obiad? A może znudziło Ci się już podawanie na przemian schabowych i kotletów mielonych? Proponuję sprawdzony przeze mnie (i nie tylko) przepis na nadziewane papryki.
- • 6 czerwonych papryk
- • 1 kg mięsa mielonego
- • 2 torebki ryżu
- • 5 cebul
- • 100 gram sera żółtego
- • sól
- • pieprz
- • zioła (oregano, zioła prowansalskie)
- • łyżka oleju

Papryki należy umyć, przekroić wzdłuż na 2 części i wydrążyć pestki. Proponuję zostawić zieloną części papryki, gdyż farsz nie wypływa wtedy na zewnątrz.
Gotujemy ryż, pozostawiamy do ostygnięcia. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i mieszamy z ryżem i cebulką.

Połówki papryk wypełniamy przygotowanym farszem mięsnym. Na koniec przysypujemy je tartym serem.

Tak przygotowane papryki wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 50 min w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:23:23
Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 13:57:11
Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 12:00:47
Dodaj komentarz