Jak zrobić mus jabłkowy?
Możesz kupić gotowy mus jabłkowy, ale wykonany przez ciebie będzie na pewno smaczniejszy. Mus nadaje się do jabłecznika lub do posmarowania kanapek, gofrów, naleśników itp.
- • 1kg jabłek
- • 50g cukru
- • 4 łyżki wody

Jabłka umyj, obierz ze skórki oraz wytnij komory nasienne

Obrane jabłka pokrój na drobne ósemki i wrzuć na patelnię

Do jabłek dodaj odrobinę wody, przykryj przykrywką i smaż je tak długo, aż zaczną się lekko rozpadać . Jeżeli woda odparuje zbyt szybko, a jabłka będą jeszcze całe, to dolej jeszcze trochę wody

Gdy jabłka będą rozgotowane, odkryj je i odparuj sok, przez cały czas mieszając, aby się nie przypaliły
W momencie, gdy sok już będzie odparowany dodaj cukru lub cukru pudru i jeszcze trochę podsmaż, aby cukier się rozpuścił, a mus uzyskał konsystencję marmolady. Jeżeli użyjesz kwaśnych jabłek, to musisz dodać więcej cukru. Najlepiej posmakować

Tak przygotowany mus możesz zaraz wykorzystać do jabłecznika albo zaprawić w słoiku do wykorzystania na później.
Sposób konserwowania:
Mus nałożyć do słoika, oczyścić rant słoika, zakręcić przykrywką i włożyć do garnka z wodą celem pasteryzacji. Słoik musi być zalany wodą do 3/4 jego wysokości. Następnie gotować go na wolnym ogniu przez około 20 minut.

Tak wygląda mus zaprawiony w ubiegłym roku
Uwagi i spostrzeżenia
- •Im więcej jabłek, tym dłużej trzeba odparowywać sok
- •Najlepiej mus posmakować i dodać cukru wg własnego uznania
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 13:55:34
Ostatnio zmieniony: 2013-03-26 19:48:21
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 15:10:59
Ostatnio zmieniony: 2013-02-02 13:23:01
Ostatnio zmieniony: 2013-01-24 11:31:21
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 08:49:18
Dodaj komentarz