Jak zrobić muffinki z jagodami?
Chyba nie ma nic prostszego od muffinek...
- • 1 i 1/2 szklanki mąki
- • 3/4 szklanki cukru
- • 1/4 łyżeczki soli
- • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- • 1/3 szklanki oleju
- • 1 jajko
- • 1/3 szklanki mleka
- • 1 szklanka jagód
- • Kruszonka: 1/3 szklanki cukru, 1/4 kostki masła, 1,2 szklanki mąki, 1 łyżeczka cynamonu lub kilka kropel aromatu śmietankowego.
1

Składniki suche (mąka, sól, cukier, proszek do pieczenia) wsypujemy do miski i mieszamy.
2

Do szklanki wlewamy olej, wbijamy jako i dopełniamy szklankę mlekiem.
3

Zawartość szklanki wlewamy do miski ze składnikami suchymi i niedbale mieszamy. Dodajemy jagody i mieszamy jeszcze raz.
4

Mieszamy razem rozcierajac widelcem lub palcami: 1/4 kostki masła, 1/3 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę cynamonu (lub też kilka kropli aromatu śmietankowego)
5

Napełniamy foremki muffinkowe do pełna i posypujemy kruszonką.
6

Piec 20-25 minut w temperaturze ok 200 st.C.
7
Uwagi i spostrzeżenia
- •Sekretem udanych muffinek jest ciasto im niedbalej wymieszane tym muffinki lepsze.
• Przeczytaj teraz:
Galeria



Komentarze
fajny przepis
Ostatnio zmieniony: 2013-04-14 15:24:41
Fajnie:)
Ostatnio zmieniony: 2013-02-22 22:45:39
Dodaj komentarz