Jak zrobić muffinki z jagodami?

Chyba nie ma nic prostszego od muffinek...

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka jagód
  • Kruszonka: 1/3 szklanki cukru, 1/4 kostki masła, 1,2 szklanki mąki, 1 łyżeczka cynamonu lub kilka kropel aromatu śmietankowego.
1
Składniki suche Składniki suche

Składniki suche (mąka, sól, cukier, proszek do pieczenia) wsypujemy do miski i mieszamy.


2
Składniki mokre Składniki mokre

Do szklanki wlewamy olej, wbijamy jako i dopełniamy szklankę mlekiem.


3
Gotowa masa Gotowa masa

Zawartość szklanki wlewamy do miski ze składnikami suchymi i niedbale mieszamy. Dodajemy jagody i mieszamy jeszcze raz.


4
Kruszonka Kruszonka

Mieszamy razem rozcierajac widelcem lub palcami: 1/4 kostki masła, 1/3 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę cynamonu (lub też kilka kropli aromatu śmietankowego)


5
Wypełniamy foremkę Wypełniamy foremkę

Napełniamy foremki muffinkowe do pełna i posypujemy kruszonką.


6
Smacznego Smacznego

Piec 20-25 minut w temperaturze ok 200 st.C.


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Sekretem udanych muffinek jest ciasto im niedbalej wymieszane tym muffinki lepsze.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 31.07.2009

Komentarze

fajny przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-04-14 15:24:41

Fajnie:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-22 22:45:39

 

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj