Jak zrobić marmurek z otrębami - pyszne i zdrowe ciasto?

Oto przepis na pyszne ciasto, które dzięki zawartości otrąb nabiera lekko orzechowego smaku i zyskuje na wartości odżywczej.

  • kostka margaryny
  • 5 jajek
  • 25 dag cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. otrębów pszennych
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • cukier puder do posypania
1

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy margarynę i dalej ucieramy.


2

Ciągle mieszając, kolejno dodajemy otręby, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz mleko.


3

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do utartej masy i delikatnie mieszamy.


4

Część ciasta wlewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Do reszty ciasta dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta białego.


5

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarnika około 45 minut.


6

Posypać cukrem pudrem.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 23.07.2012

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj