Jak zrobić marmurek z otrębami - pyszne i zdrowe ciasto?
Oto przepis na pyszne ciasto, które dzięki zawartości otrąb nabiera lekko orzechowego smaku i zyskuje na wartości odżywczej.
- • kostka margaryny
- • 5 jajek
- • 25 dag cukru
- • 1/2 szkl. mleka
- • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- • 1/2 szkl. otrębów pszennych
- • 1 szkl. mąki pszennej
- • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- • 3 łyżki kakao
- • cukier puder do posypania
1
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy margarynę i dalej ucieramy.
2
Ciągle mieszając, kolejno dodajemy otręby, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz mleko.
3
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do utartej masy i delikatnie mieszamy.
4
Część ciasta wlewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Do reszty ciasta dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta białego.
5
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarnika około 45 minut.
6
Posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz