Jak zrobić marchewkę konserwową?
Na mojej małej działce uprawiam ekologiczne warzywa, tzn. nie używam żadnych nawozów. Wiadomo, że całej zimy nie utrzymam ich w świeżości, więc robię z nich różne przetwory. Dzisiaj podam Wam sposób na marchewkę, którą można w zimie wykorzystać do zup, sałatek i przystawek do obiadu.
- • Marchew
- • 2 l przegotowanej wody
- • 2 kopiaste łyżki soli kamiennej
- • słoiki i zakrętki

Marchew opłucz i obierz ze skórki.

Ponownie wypłucz marchew.

Surową marchew ułóż w słoiczkach, najlepiej w całości, ponieważ więcej się jej zmieści, a ponadto lepiej się kroi ugotowaną marchew niż surową
Przygotuj zalewę:
W 2 litrach przegotowanej wody rozpuścić 2 kopiaste łyżki soli kuchennej

Zalej zalewą marchewkę w słoikach tak, aby marchew była dokładnie zalana
Zakręć słoiki zakrętkami i włóż do garnka celem pasteryzacji.
Słoiki w garnku zalej wodą do wysokości 3/4 słoika, zagotuj i na małym ogniu pasteryzuj (gotuj) przez około 1,5 godziny.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Jeżeli marchew konserwujesz w większych słojach, np. litrowych, należy wydłużyć pasteryzację o ok. 15 minut.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-10-27 12:31:44
Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 08:57:43
Ostatnio zmieniony: 2011-09-12 20:01:12
Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 10:14:05
Ostatnio zmieniony: 2010-10-23 09:13:16
Dodaj komentarz