Jak zrobić makaron domowy?
Makaron wykonany własnoręcznie w domu potrafią docenić prawdziwi smakosze. Jego składniki muszą być dobrej jakości, czas wyrabiania wynosi około 1 godziny.
- • mąka, 3 jaja, woda, sól
Ciasto
300g mąki
3 jajka
2 łyżki letniej wody
sól
Wykonanie
Przesiać mąkę na stolnicę i zrobić zagłębienie.
W środku ostrożnie wymieszać jaja, wodę, sól.Ciasto dobrze wyrobić dłońmi,aż będzie sprężyste. Można ewentualnie dodać trochę wody lub mleka.
Ciasto podzielić na 2-3 jednakowe kawałki i każdy kawałek jeszcze raz ugnieść.
Przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Jesli na koniec ciasto będzie zbyt twarde, można kroplami dodać trochę oliwy albo wody, jeśli będzie zbyt miękkie, można wgnieść nieco mąki.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 1mm i pozostawić na chwilę, aby lekko przeschło, następnie złożyć i pokroić nożem w poprzek na paski szerokości palca. Jeśli robimy makaron do zupy, tniemy ciasto na bardzo cienkie paski.
Pozostawiamy makaron do wyschnięcia. Następnie albo od razu gotujemy w osolonej wodzie, albo przechowujemy w dobrze zamkniętym pojemniku.
Ugotowany makaron - szczelnie zamknięty-nadaje się do zamrożenia. Aby go potem przyrządzić, rozmrażamy krótko i rozgrzewamy na patelni na gorącym maśle na ogniu albo w kuchence mikrofalowej w odpowiednim naczyniu.
Aby makaron całkowicie wysechł, potrzebuje 12 godzin. Na koniec zamykamy go szczelnie i przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu. Można go wówczas przechowywać ok.3 tygodni.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-03-07 19:33:18
Ostatnio zmieniony: 2011-02-26 10:32:33
Dodaj komentarz