Jak zrobić lukier ?
Mój domowy przepis na łatwy lukier do dekoracji wypieków. Dobrze o nim wiedzieć, gdy w niedziele sklepy są pozamykane, a my pilnie potrzebujemy ozdobić ciasteczka lub jakieś ciasto.
- • Składniki:
- • 1 szklanka cukru pudru
- • około 2-3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- • dowolny aromat (jeśli lukier ma być biały)
Cukier wsypujemy do miski. Dodajemy sok z cytryny rozcieramy (najlepiej drewnianą pałką), aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy kroplę lub dwie wybranego aromatu.
Aby lukier był różowy dobrze jest dodać kilka kropli soku z buraka. Można też dodać sok z jagód. Pyszny smak.
Zaś zielony lukier uzyskujemy poprzez dodanie łyżeczki zagęszczonego zielonego szpinaku i kilku kropli olejku miętowego.
Czerwony lukier uzyskasz po dodaniu łyżki syropu z malin.
Lukier nabierze żółtego koloru ,kiedy dodasz do niego szczyptę kurkumy lub miód.
Niebieski lukier uzyskamy dodając kilka kropel curacao.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-13 20:34:31
Ostatnio zmieniony: 2013-03-14 21:26:36
Ostatnio zmieniony: 2013-01-24 11:29:18
Ostatnio zmieniony: 2012-11-11 16:09:02
Ostatnio zmieniony: 2012-08-23 00:43:31
Ostatnio zmieniony: 2012-02-25 09:25:00
Ostatnio zmieniony: 2012-02-18 00:10:30
Ostatnio zmieniony: 2011-09-19 22:40:18
Ostatnio zmieniony: 2011-02-28 13:55:20
Ostatnio zmieniony: 2011-02-28 11:41:56
Ostatnio zmieniony: 2011-02-26 10:51:28
Dodaj komentarz