Jak zrobić limonkowego kurczaka?
Masz mało czasu, potrzebujesz szybko przygotować orginalne danie z drobiu? Limonkowy kurczak to coś dla Ciebie!
- • Podwójna pierś z kurczaka
- • Limonka
- • 2 ząbki czosnku
- • Sos sojowy ciemny
- • Świeże liście mięty
- • Świeże liście bazylii
- • Oliwa z oliwek
- • 1-2 pomidory
- • Tabasco
Umyj pierś z kurczaka, oddziel od kości, pokrój w kostki/paski (dowolnie). Pamiętaj tylko, by nie były zbyt małe.
Patelnie polej oliwą z oliwek i rozgrzej.
Przygotowanego kurczaka daj na patelnię i smaż go przez chwilę, dopóki nie zrobi się "biały".
Do kurczaka dolej 2 łyżki sosu sojowego, wyciśnij 2 ząbki czosnku oraz pół limonki. Drugie pół potnij w plasterki i wrzuć na patelnię. W tym momencie dodaj również kilka liści świeżej mięty oraz bazylii. (ilość w zależności od gustu). Można dodać również kilka kropel Tabasco. Wszystko odpowiednio wymieszaj.
Tak duś kurczaka przez kilka minut.
Pokrój pomidora w grubą kostkę i wrzuć na patelnię. Całość pomieszaj i duś, aż do momentu kiedy uznasz, że kurczak jest gotowy.
Przełóż limonkowego kurczaka na talerz i ciesz się swoim obiadem. Smacznego!
Danie można udekorować plasterkami limonki oraz liśćmi mięty lub bazylii.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Podane ilości są przewidziane na 2 porcje kurczaka limonkowego.
- •Urzyj patelni na której będziesz w stanie dusić kurczaka.
Galeria


Dodaj komentarz