Jak zrobić limonkowego kurczaka?

Masz mało czasu, potrzebujesz szybko przygotować orginalne danie z drobiu? Limonkowy kurczak to coś dla Ciebie!

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • Sos sojowy ciemny
  • Świeże liście mięty
  • Świeże liście bazylii
  • Oliwa z oliwek
  • 1-2 pomidory
  • Tabasco
1

Umyj pierś z kurczaka, oddziel od kości, pokrój w kostki/paski (dowolnie). Pamiętaj tylko, by nie były zbyt małe.


2

Patelnie polej oliwą z oliwek i rozgrzej.


3

Przygotowanego kurczaka daj na patelnię i smaż go przez chwilę, dopóki nie zrobi się "biały".


4

Do kurczaka dolej 2 łyżki sosu sojowego, wyciśnij 2 ząbki czosnku oraz pół limonki. Drugie pół potnij w plasterki i wrzuć na patelnię. W tym momencie dodaj również kilka liści świeżej mięty oraz bazylii. (ilość w zależności od gustu). Można dodać również kilka kropel Tabasco. Wszystko odpowiednio wymieszaj.

Tak duś kurczaka przez kilka minut.


5

Pokrój pomidora w grubą kostkę i wrzuć na patelnię. Całość pomieszaj i duś, aż do momentu kiedy uznasz, że kurczak jest gotowy.


6

Przełóż limonkowego kurczaka na talerz i ciesz się swoim obiadem. Smacznego!

Danie można udekorować plasterkami limonki oraz liśćmi mięty lub bazylii.


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Podane ilości są przewidziane na 2 porcje kurczaka limonkowego.

  • Urzyj patelni na której będziesz w stanie dusić kurczaka.


Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 13.09.2011

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj